Гювечета с боб и лукчета
Добавките и подправките в тази постна рецепта дават нови и неочаквани измерения на любимия ни зрял фасул и го превръщат от бобец в един различен, богат и благороден боб.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг сварен боб – бял и червен
- 4 с. л. олио
- 1 ч. ч. дребни лукчета, обелени
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 4 печени чушки, нарязани на ивички
- 1 с. л. сушени кайсии, ситно нарязани
- 2 с. л. балсамов оцет
- 1 щипка джоджен
- 1 щипка сминдух
- 1 щипка девесил
- 4 печени мариновани люти чушки
- 4 резена домат
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява и в него се слагат лукчетата и морковът. Разбъркват се на умерен огън 7-10 мин., докато се карамелизират. Добавят се печените чушки, кайсиите и балсамовият оцет. Разбъркват се, докато оцетът се изпари.
- 2.
Добавя се отцеденият боб, подправките и се посолява на вкус. Оставя се да поври 3-4 мин.
- 3.
Ястието се сипва в гювечета, отгоре се слага по един резен домат и люта чушка и се запича за 20 мин. във фурна, загрята на 200° С.
Съвет: Лукчетата най-лесно се белят, като се подрежат леко при върха, където излизат листата. Слагат се за 1 мин. във вряща вода, изваждат се и се слагат във вода с лед. След това се стискат с два пръста откъм коренчето и обеленото лукче изскача от люспата.