Начало За нас Реклама Контакти

Гювечета с боб и лукчета

Снимка за Гювечета с боб и лукчета
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Добавките и подправките в тази постна рецепта дават нови и неочаквани измерения на любимия ни зрял фасул и го превръщат от бобец в един различен, богат и благороден боб.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг сварен боб – бял и червен
  2. 4 с. л. олио
  3. 1 ч. ч. дребни лукчета, обелени
  4. 1 морков, нарязан на кубчета
  5. 4 печени чушки, нарязани на ивички
  6. 1 с. л. сушени кайсии, ситно нарязани
  7. 2 с. л. балсамов оцет
  8. 1 щипка джоджен
  9. 1 щипка сминдух
  10. 1 щипка девесил
  11. 4 печени мариновани люти чушки
  12. 4 резена домат
  13.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Олиото се загрява и в него се слагат лукчетата и морковът. Разбъркват се на умерен огън 7-10 мин., докато се карамелизират. Добавят се печените чушки, кайсиите и балсамовият оцет. Разбъркват се, докато оцетът се изпари.

  2. 2.

    Добавя се отцеденият боб, подправките и се посолява на вкус. Оставя се да поври 3-4 мин.

  3. 3.

    Ястието се сипва в гювечета, отгоре се слага по един резен домат и люта чушка и се запича за 20 мин. във фурна, загрята на 200° С.
     

Съвет: Лукчетата най-лесно се белят, като се подрежат леко при върха, където излизат листата. Слагат се за 1 мин. във вряща вода, изваждат се и се слагат във вода с лед. След това се стискат с два пръста откъм коренчето и обеленото лукче изскача от люспата. 

Подходящи типове вина
Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари