Гювечета
Миниатюрните версии на глинения гювеч предлагат съвсем различен начин на готвене от едрия им събрат. В гювечетата всичко става бързо, много горещо и забележително вкусно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. масло
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 200 г гъби, нарязани на четвъртини
- 4 сварени картофа, нарязани на кубчета
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 4 парчета сурова наденица
- 200 г топено пушено сирене, нарязано на филийки
- 1 червена чушка, нарязана на тънки кръгчета
- 4 яйца
- 4 малки люти чушки
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В сгорещеното масло се слага лукът да се задуши с 1 с. л. вода. Когато водата се изпари, се слагат гъбите. Разбъркват се 4-5 мин., докато се зачервят. Добавя се наденицата, нарязана на кръгчета. Разбърква се.
- 2.
Картофите се разбъркват с магданоза, солта и пипера и се разпределят на дъното на гювечетата. Отгоре се слага сместа с гъбите и наденицата. Върху тях се подреждат топеното сирене и червената чушка. Във всяко гювече се чуква по едно яйце и се поставят лютите чушки. Слагат се да се пекат в студена фурна, която се загрява до 200° С.
- 3.
Запечените гювечета може да се поръсят допълнително с кашкавал и отново да се запекат.