Гювече с овче сирене, смокини и лавандула
Плодовете и сиренето са очевидно добра вкусова комбинация, но когато към тях се прибавят препечени тонове и аромат на лавандула, просто няма начин да се устои на кулинарната съблазън.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г овче или биволско сирене, нарязано на кубчета
- 1 с. л. зехтин
- 4 едри пресни или сушени смокини, нарязани на резенчета
- 2 с. л. мед
- 2 с. л. порто или друго десертно вино, по желание
- 1 люта чушка, нарязана на кръгчета, по желание
- 1 ч. л. цвят от лавандула
- едро смлян шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Ако смокините са сушени, се накисват в гореща вода за 1 час и се нарязват на резенчета.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слагат резенчетата смокини. Обръщат се веднъж, докато леко се зачервят, и се добавят медът и портото. Разбърква се минута, слагат се лавандулата, пиперът и лютата чушка.
- 3.
Сиренето се разпределя в 4 гювечета, отгоре се залива със смокиннте и се запича около 10 мин. в загрята фурна на 220° С, докато се зачерви.