Гювеч от мряна риба
Традицията повелява на Благовещение да се хапне риба. За да я спазим, ние подготвихме за вас една стара българска рецепта в леко модернизирана версия. Честит празник на имениците и да ви е сладко и весело!
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг мряна или пъстърва
- 2 стръка праз, нарязани на ситно
- 2 с. л. масло
- 1 кг картофи, нарязани на кръгчета
- 500 г печурки
- 1 с. л. сушени манатарки
- 500 г домати, обелени и нарязани
- 1 с. л. нарязан естрагон или копър
- 1 ч. ч. бяло вино
- 4 с. л. счукан сухар
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 4 с. л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства и нарязва на филета. Посолява се и се поръсва с пипер.
- 2.
Манатарките се заливат с 200 мл гореща вода и се оставят да киснат 20 мин.
- 3.
Празът се задушава в сгорещеното масло с 1 с. л. вода за 3-4 мин. Добавят се картофите и водата, в която са киснали манатарките, посоляват се, затварят се с капак и се задушават 10 мин.
- 4.
Добавят се печурките, доматите, накиснатите манатарки и естрагонът. Всичко се сипва в тава. Отгоре се разпределят рибните филета и се залива с виното.
- 5.
Сухарът се смесва с нарязания магданоз и с него се поръсва рибата. Намазват се със зехтин и всичко се запича за около 30 мин. на 200° С.