Гъбен терин
Терините често са пренебрегвани в домашната кухня, заради малко по-специфичното им приготвяне, но нашата читателка и запален кулинар Евгения Вълкова не се подвоуми да ни изпрати рецепта за това красиво и вкусно ястие и така спечели поредния кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".
СъставНеобходими продукти за 8
- 400 г различни гъби - печурки, пачи крак, кладница или др.
- 1 с. л. желатин
- 150 г шунка, нарязана на ситни кубчета
- 2-3 моркова, сварени и нарязани на ситни кубчета
- 1 кисела краставичка, нарязана на ситни кубчета
- 2 с. л. зърна от царевица, сварени
- 1 дафинов лист
- 1 връзка магданоз
- черен пипер на зърна
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Гъбите се задушават цели в 2 ч. ч. вода заедно с дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус за около 30 мин., а после се отцеждат и нарязват на тънки филийки и по-дребни парченца - всеки вид поотделно.
- 2.
Желатинът се накисва за около 5 мин. в 5 с. л. студена вода. Смесва се с гъбения бульон, добавя се сол на вкус и желатинът се разтваря чрез затопляне, но без да завира. Охлажда се.
- 3.
Дъното на продълговата или кръгла форма за кекс се покрива с фолио за свежо съхранение и върху него се подреждат продуктите в следната последователност: листенца от магданоз и едро счукан черен пипер, нарязаните гъби от единия вид и кубчетата шунка, накрая ⅓ от желатиновата смес и се оставя се да престои в хладилник за около 20 мин.
- 4.
Изважда се формата и върху леко стегналата се маса се слагат гъбите от втория вид, кубчетата моркови и киселата краставичка. Отново се залива с ⅓ от желатиновата смес и пак престоява в хладилника.
- 5.
Добавят се гъбите от третия вид, 2 с. л. ситно нарязан магданоз и зърната царевица. Залива се с последната част от желатиновата смес и се слага в хладилника, докато се стегне напълно. Сервира се студен и се реже преди поднасяне.