Начало За нас Реклама Контакти

Гъбен терин

Снимка за Гъбен терин
60
Време за приготвяне: 1 час + 3-4 часа в хладилника
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Терините често са пренебрегвани в домашната кухня, заради малко по-специфичното им приготвяне, но нашата читателка и запален кулинар Евгения Вълкова не се подвоуми да ни изпрати рецепта за това красиво и вкусно ястие и така спечели поредния кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".

СъставНеобходими продукти за 8

  1. 400 г различни гъби - печурки, пачи крак, кладница или др.
  2. 1 с. л. желатин
  3. 150 г шунка, нарязана на ситни кубчета
  4. 2-3 моркова, сварени и нарязани на ситни кубчета
  5. 1 кисела краставичка, нарязана на ситни кубчета
  6. 2 с. л. зърна от царевица, сварени
  7. 1 дафинов лист
  8. 1 връзка магданоз
  9.  черен пипер на зърна
  10.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Гъбите се задушават цели в 2 ч. ч. вода заедно с дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус за около 30 мин., а после се отцеждат и нарязват на тънки филийки и по-дребни парченца - всеки вид поотделно.

  2. 2.

    Желатинът се накисва за около 5 мин. в 5 с. л. студена вода. Смесва се с гъбения бульон, добавя се сол на вкус и желатинът се разтваря чрез затопляне, но без да завира. Охлажда се.

  3. 3.

    Дъното на продълговата или кръгла форма за кекс се покрива с фолио за свежо съхранение и върху него се подреждат продуктите в следната последователност: листенца от магданоз и едро счукан черен пипер, нарязаните гъби от единия вид и кубчетата шунка, накрая ⅓ от желатиновата смес и се оставя се да престои в хладилник за около 20 мин.

  4. 4.

    Изважда се формата и върху леко стегналата се маса се слагат гъбите от втория вид, кубчетата моркови и киселата краставичка. Отново се залива с ⅓ от желатиновата смес и пак престоява в хладилника.

  5. 5.

    Добавят се гъбите от третия вид, 2 с. л. ситно нарязан магданоз и зърната царевица. Залива се с последната част от желатиновата смес и се слага в хладилника, докато се стегне напълно. Сервира се студен и се реже преди поднасяне.


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари