Гункан маки
Тази рецепта за суши, както и още много други, може да намерите в новата книга на издателство Gourmet "Суши" от кулинарната поредица "За модерни хора"
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 2 листа нори
- вода с оризов оцет
- 150 г готов ориз за суши
- 1 ч. л. уасаби
- 30 г хайвер от сьомга или пъстърва
- 30 г прясно филе от сьомга
- 30 г прясно филе от треска
Начин на приготвяне
- 1.
Разнищените ръбове на листовете нори, ако има такива, се изрязват. След това се нарязват на 12 ленти с размер около 3 х 15 см.
- 2.
С навлажнени във вода с оризов оцет ръце се оформят 12 топчета от ориза, като не се притискат много. От горната страна се намазват с уасаби.
- 3.
Всяко топче се обвива отстрани с по 1 лента нори с гладката страна навън. Краят на лентата се залепва с 1 - 2 зрънца ориз.
- 4.
Оризът внимателно се натиска надолу. Хайверът се разпределя в 4 от готовите гункан маки.
- 5.
Филетата от сьомга и треска се измиват и се подсушават. Нарязват се на много ситни парченца и се разпределят в останалите гункан маки.
При гункан маки оризът, обикновено оформен като елипса, служи за подложка, около която се увива лента нори. Празното пространство, което се получава, може да се запълни с някакъв мек продукт - солен хайвер, суров хайвер от морски таралеж, пастет с хайвер или дори бъркани яйца.