Начало За нас Реклама Контакти

Гункан маки

Снимка за Гункан маки
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна

Тази рецепта за суши, както и още много други, може да намерите в новата книга на издателство Gourmet "Суши" от кулинарната поредица "За модерни хора"

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  • 2 листа нори
  •  вода с оризов оцет
  • 150 г готов ориз за суши
  • 1 ч. л. уасаби
  • 30 г хайвер от сьомга или пъстърва
  • 30 г прясно филе от сьомга
  • 30 г прясно филе от треска

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Разнищените ръбове на листовете нори, ако има такива, се изрязват. След това се нарязват на 12 ленти с размер около 3 х 15 см.

  2. 2.

    С навлажнени във вода с оризов оцет ръце се оформят 12 топчета от ориза, като не се притискат много. От горната страна се намазват с уасаби.

  3. 3.

    Всяко топче се обвива отстрани с по 1 лента нори с гладката страна навън. Краят на лентата се залепва с 1 - 2 зрънца ориз.

  4. 4.

    Оризът внимателно се натиска надолу. Хайверът се разпределя в 4 от готовите гункан маки.

  5. 5.

    Филетата от сьомга и треска се измиват и се подсушават. Нарязват се на много ситни парченца и се разпределят в останалите гункан маки.

При гункан маки оризът, обикновено оформен като елипса, служи за подложка, около която се увива лента нори. Празното пространство, което се получава, може да се запълни с някакъв мек продукт - солен хайвер, суров хайвер от морски таралеж, пастет с хайвер или дори бъркани яйца.

Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари