Морска яхния от Ливорно
Cacciuco (качиуко) е популярно ястие от тосканското пристанище Ливорно и според традицията трябва да се приготвя с 5 вида риба - по един за всяко "с" в името му.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1,5 кг риба – хек, змиорка, зарган, светипетрова риба, треска, скорпид
- 500 г октопод или сепия
- 200 г калмари
- 1 рак, по желание
- 150 мл мек зехтин Hojiblanca
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 1 морков, ситно нарязан
- 2 стръка селъри, нарязано
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 1 сушена люта чушка
- 4 скилидки чесън, ситно нарязан
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 кг домати, обелени и едро нарязани
- 12 скариди, обелени
- 1 ръчен хляб
- 1 л рибен или зеленчуков бульон
- сол с чесън и билки
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се нарязва на едри парчета.
- 2.
Октоподът, сепията и калмарите се почистват и се нарязват на едри парчета.
- 3.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, морковът, селърито, чесънът, лютата чушка и магданозът. Разбъркват се на умерен огън 6-7 мин. Слага се октоподът или сепията. Разбърква се на силен огън, докато се изпари отделената течност. Слага се виното.
- 4.
Като почти се изпари се прибавят доматите. Разбъркват се и съдът се покрива. Оставя се да къкри 45 мин. или докато омекне.
- 5.
Прибавят се едрите парчета риба и ракът и се варят 5 мин., слагат се калмарите и скаридите. Задушават се още 5 мин. Подправят се със сол и пипер на вкус.
- 6.
Хлябът се нарязва на филии, запича се и се натрива с разполовена скилидка чесън. Слага се на дъното на дълбоки чинии за сервиране. Отгоре с разпределя ястието и се сервира с пресен магданоз.