Паламуд с паста и маслини
Паламудът е една от най-ценените и вкусни черноморски риби и затова заслужава да бъде приготвен по наистина добра рецепта като тази.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. зехтин
- 4 котлета от паламуд
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. каперси или кисели краставички, нарязани на кубчета
- 2 стръка селъри или 1 резен целина, нарязани на малки кубчета
- 1 месеста червена чушка, нарязана на кръгчета
- 150 г маслини стафидати
- 300 г чери домати, разрязани на половинки
- 1 с. л. доматено пюре
- 200 г консервирани домати
- 100 мл бяло вино
- 2 с. л. нарязан босилек
- 400 г паста - трофие, пене, фусили или макарони
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява. Слагат се лукът и чесънът и се разбъркват 1-2 мин. Слагат се леко посолените котлети и се запечатват по 1 мин. от всяка страна, докато леко се зачервят. Изваждат се и се слагат в тавичка.
- 2.
Към лукът и чесънът се слагат чушките, каперсите, и селърито и се разбъркват 1-2 мин. Прибавят се маслините, разбъркват се. Сипва се виното и се оставя да поври, докато почти напълно се изпари.
- 3.
Сипват се доматеното пюре и доматчетата, разбъркват се още 1-2 мин. Сипват се консервираните домати. Всичко се оставя да поври, докато сосът се сгъсти. Разбърква се с босилека, подправят се със сол и пипер на вкус.
- 4.
Котлетите се заливат със соса и се слагат във фурната за 10 мин. на 190° С.
- 5.
През това време пастата се сварява според указанията на опаковката. Отцежда се, като се запазва част от водата, в която е варена.
- 6.
Пастата се разбърква със соса от печенето на рибата и ако има нужда се сипва малко от водата от варенето ѝ, за да е по-сочна. Сервира се с котлетите.