Mариновани яйца с пушена сьомга
Да не беше мариноването, тази рецепта щеше да бъде една от най бързите за приготвяне в МЕНЮ, Но красивият цвят и интригуващият вкус на белтъка абсолютно заслужават да отложите удоволствието с 12 часа.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за яйцата:
- 6 твърдо сварени яйца
- 2 малки глави червено цвекло, обелени и настъргани
- 250 мл гореща вода
- 150 мл малинов или ябълков оцет
- 1 дафинов лист
- 1 скилидка чесън, нарязана ситно
- 3 с. л. захар
- 1 ч. л. морска сол
- 1 ч. л. черен пипер
- за пълнежа:
- 3 с. л. заквасена сметана
- 3 с. л. майонеза
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- 100 г пушена сьомга
- копър за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се оцетът, захарта, водата, цвеклото, чесънът, дафиновият лист, черният пипер. Разбъркват се, докато се разтвори захарта. Слагат се яйцата, притискат се с тежест за да не изплуват отгоре и се оставят на хладно за 12 часа.
- 2.
Яйцата се подсушават и се срязват на половини. Отстраняват се жълтъците и се стриват заедно с майонезата, сметаната и горчицата. Подправя се със сол, пипер, копър. Сместа се шприцова в яйцата и отгоре се слага по парченце сьомга и клонче копър.