Хрупкав лаврак с грахово песто, репички в масло и чипс от пащърнак и морков
Комплексно и изискано това ястие с лаврак лесно може да се превърне във вашата емблематична рецепта за формална или празнична вечеря у дома. Пробвайте при първия удобен случай.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за граховото песто:
- 1 ч. ч. размразен или бланширан пресен грах
- 1 ч. ч. листа от рукола
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 3 с. л. запечени орехи
- 3 с. л. листа от мента
- ½ връзка магданоз, ситно нарязан
- 150 мл зехтин
- за чипса от пащърнак и моркови:
- 1 едър морков
- 1 пащърнак
- 50 мл вода
- 50 г захар
- за репичките:
- 5 репички
- 2 с. л. пречистено масло гхи
- за лаврака
- 2 лаврака, филетирани
- 1 с. л. зехтин
- сол и пипер на вкус
- за зеления зехтин:
- 1 връзка босилек
- 100 мл зехтин
- за украса:
- грахчета, копър, зърна нар, табаско, кубчета краставица, зелена салата фризе
Начин на приготвяне
- 1.
За пестото всички продукти се смесват и се пасират заедно. Подправят се със сол и пипер на вкус.
- 2.
За чипса морковът и пащърнакът се обелват и се нарязват по дължина на много тънки резени с помощта на белачка за зеленчуци. Водата със захарта се загрява, за да ври 3 мин. Резените морков и пащърнак с четка се намазват от двете страни със сиропа. Пекат се върху силиконово килимче или върху хартия за печене за около 2 часа на 90°С или докато изсъхнат добре. Още горещи се отлепват внимателно и се увиват на полукръг около купа или цилиндричен съд да изстинат. След като изстинат, стават хрупкави.
- 3.
Репичките се почистват, като се оставят с коренчето и част от дръжките на листата. Листата се запазват отделно. Репичките се срязват на напречно две.
- 4.
В сгорещеното масло се слагат репичките и се разбъркват за около минута. Изваждат се. В същата мазнина се слагат листата за няколко секунди, докато станат хрупкави. Слагат се върху решетка.
- 5.
За зеления зехтин 500 мл вода се кипват и се слага босилекът за 30 сек. Отцежда се, слага се в ледена вода, изажда се и добре се подсушава. Пасира се заедно със зехтина и се прецежда.
- 6.
За да стане лавракът с хрупкава кожичка, филетата много добре се подсушават с кухненска хартия и кожата се изстъргва с острата страна на нож, за да се обере всяка останала влага. Срязват се наполовина.
- 7.
Загрява се много добре чугунен или друг масивен тиган. Слага се лъжичка от зехтина и се поставят 2 от парчетата филе с кожата надолу. Притискат се с шпатула, за да не се огънат. Леко се поръсват със сол и пипер на вкус. Обръщат се, щом крайчетата на филето се оцветят в оранжево-червено, отново се поръсват със сол и пипер и се запичат не повече от минута. Ястието се сервира, като се подредят всички елементи в чинията.