Начало За нас Реклама Контакти

Хрупкав лаврак с грахово песто, репички в масло и чипс от пащърнак и морков

Снимка за Хрупкав лаврак с грахово песто, репички в масло и чипс от пащърнак и морков
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Комплексно и изискано това ястие с лаврак лесно може да се превърне във вашата емблематична рецепта за формална или празнична вечеря у дома. Пробвайте при първия удобен случай.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за граховото песто:
  • 1 ч. ч. размразен или бланширан пресен грах
  • 1 ч. ч. листа от рукола
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 3 с. л. запечени орехи
  • 3 с. л. листа от мента
  • ½ връзка магданоз, ситно нарязан
  • 150 мл зехтин
  • за чипса от пащърнак и моркови:
  • 1 едър морков
  • 1 пащърнак
  • 50 мл вода
  • 50 г захар
  • за репичките:
  • 5 репички
  • 2 с. л. пречистено масло гхи
  • за лаврака
  • 2 лаврака, филетирани
  • 1 с. л. зехтин
  •  сол и пипер на вкус
  • за зеления зехтин:
  • 1 връзка босилек
  • 100 мл зехтин
  • за украса:
  •  грахчета, копър, зърна нар, табаско, кубчета краставица, зелена салата фризе

Начин на приготвяне

  • 1.

    За пестото всички продукти се смесват и се пасират заедно. Подправят се със сол и пипер на вкус.

  • 2.

    За чипса морковът и пащърнакът се обелват и се нарязват по дължина на много тънки резени с помощта на белачка за зеленчуци. Водата със захарта се загрява, за да ври 3 мин. Резените морков и пащърнак с четка се намазват от двете страни със сиропа. Пекат се върху силиконово килимче или върху хартия за печене за около 2 часа на 90°С или докато изсъхнат добре. Още горещи се отлепват внимателно и се увиват на полукръг около купа или цилиндричен съд да изстинат. След като изстинат, стават хрупкави.

  • 3.

    Репичките се почистват, като се оставят с коренчето и част от дръжките на листата. Листата се запазват отделно. Репичките се срязват на напречно две.

  • 4.

    В сгорещеното масло се слагат репичките и се разбъркват за около минута. Изваждат се. В същата мазнина се слагат листата за няколко секунди, докато станат хрупкави. Слагат се върху решетка.

  • 5.

    За зеления зехтин 500 мл вода се кипват и се слага босилекът за 30 сек. Отцежда се, слага се в ледена вода, изажда се и добре се подсушава. Пасира се заедно със зехтина и се прецежда.

  • 6.

    За да стане лавракът с хрупкава кожичка, филетата много добре се подсушават с кухненска хартия и кожата се изстъргва с острата страна на нож, за да се обере всяка останала влага. Срязват се наполовина.

  • 7.

    Загрява се много добре чугунен или друг масивен тиган. Слага се лъжичка от зехтина и се поставят 2 от парчетата филе с кожата надолу. Притискат се с шпатула, за да не се огънат. Леко се поръсват със сол и пипер на вкус. Обръщат се, щом крайчетата на филето се оцветят в оранжево-червено, отново се поръсват със сол и пипер и се запичат не повече от минута. Ястието се сервира, като се подредят всички елементи в чинията. 

Подходящи типове вина
Ян. 2018
Още подобни рецепти
Коментари