Начало За нас Реклама Контакти

Гулаш

Снимка за Гулаш
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Богатата и гъста класическа унгарска супа се приготвя бавно и с достойнство, а като в нея се прибавят и тестените чипетки, се превръща в достатъчно ястие за цял един обяд.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • 400 г телешки джолан, нарязан на малки кубчета
  • 1 с. л. свинска мас или олио
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 с. л. червен пипер
  • 800 г картофи, нарязани на кубчета
  • 1 зелена чушка, нарязана на квадратчета
  • 1 домат, нарязан на кубчета
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  •  черен пипер на вкус
  • за чипетките:
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 яйце
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Мазнината се загрява и в нея се сипва да се запържи лукът, докато стане златист. Слагат се месото и червеният пипер. Разбърква се, докато течността се изпари. Добавят се чесънът и кимионът. Налива се 1 ч. ч. вода, посолява се и гулашът се покрива с капак. Всичко се оставя да се задушава. От време на време се долива по малко вода. Месото по-скоро трябва да се задушава, а не да се вари.

  • 2.

    През това време се правят чипетките. Замесва се тесто от яйцето, брашното и солта, но без да се добавя вода. От тестото се щипва по малко тесто, сплесква се между пръстите и се пуска в тава, поръсена с брашно, за да не залепнат.

  • 3.

    Когато месото се задуши, се добавят картофите, чушката и доматът. След 10 мин. се налива 500 мл гореща вода. Слагат се щипетките. Щом се сварят, супата веднага се сервира.


Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари