Гулаш
Богатата и гъста класическа унгарска супа се приготвя бавно и с достойнство, а като в нея се прибавят и тестените чипетки, се превръща в достатъчно ястие за цял един обяд.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 400 г телешки джолан, нарязан на малки кубчета
- 1 с. л. свинска мас или олио
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 с. л. червен пипер
- 800 г картофи, нарязани на кубчета
- 1 зелена чушка, нарязана на квадратчета
- 1 домат, нарязан на кубчета
- 1 ч. л. кимион на зърна
- черен пипер на вкус
- за чипетките:
- 1 ч. ч. брашно
- 1 яйце
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне
- 1.
Мазнината се загрява и в нея се сипва да се запържи лукът, докато стане златист. Слагат се месото и червеният пипер. Разбърква се, докато течността се изпари. Добавят се чесънът и кимионът. Налива се 1 ч. ч. вода, посолява се и гулашът се покрива с капак. Всичко се оставя да се задушава. От време на време се долива по малко вода. Месото по-скоро трябва да се задушава, а не да се вари.
- 2.
През това време се правят чипетките. Замесва се тесто от яйцето, брашното и солта, но без да се добавя вода. От тестото се щипва по малко тесто, сплесква се между пръстите и се пуска в тава, поръсена с брашно, за да не залепнат.
- 3.
Когато месото се задуши, се добавят картофите, чушката и доматът. След 10 мин. се налива 500 мл гореща вода. Слагат се щипетките. Щом се сварят, супата веднага се сервира.