Начало За нас Реклама Контакти

Грис халва

Снимка за Грис халва
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Както повечето български традиционни десерти и грис халвата има близкоизточен произход, затова аромати като роза и канела й подхождат много добре.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 200 г захар
  2. 600 мл вода
  3. 100 г масло
  4. 200 г грис
  5. 100 г белени бадеми
  6. 1 ч. л. ванилена захар
  7. 1 ч. л. портокалова захар или настъргана портокалова кора, по желание
  8.  пудра захар, захаросани листа от рози и канела за поръсване
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Захарта и водата се слагат да заврат с портокаловата и ванилената захар.

  2. 2.

    Маслото се стопява и в него се запържват грисът и бадемите, докато леко се зачервят. Налива се врящият сироп при непрекъснато разбъркване. След като поври 2-3 мин., халвата се отстранява от огъня, покрива се с кърпа, отгоре се затваря с капак и се оставя 20 мин. да набъбне. Отваря се, разрохква се с вилица и се сервира топла, поръсена с пудра захар, захаросани листа от рози и канела.
     


Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари