Грис халва
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г захар
- 600 мл вода
- 100 г масло
- 200 г грис
- 100 г белени бадеми
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. л. портокалова захар или настъргана портокалова кора, по желание
-
пудра захар, захаросани листа от рози и канела за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта и водата се слагат да заврат с портокаловата и ванилената захар.
- 2.
Маслото се стопява и в него се запържват грисът и бадемите, докато леко се зачервят. Налива се врящият сироп при непрекъснато разбъркване. След като поври 2-3 мин., халвата се отстранява от огъня, покрива се с кърпа, отгоре се затваря с капак и се оставя 20 мин. да набъбне. Отваря се, разрохква се с вилица и се сервира топла, поръсена с пудра захар, захаросани листа от рози и канела.
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари