Гратен от морски дарове
Ястията от морски дарове, риба и зеленчуци са изключително наситени с хармонични аромати и вкусове и носят очарователните емоции на идеализираните рибарски селища. В тази рецепта млечните продукти изненадващо се намесват, за да добавят свеж планински полъх към апетитното блюдо.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- 2 с. л. пречистено масло
- 1 шалот, ситно нарязан
- 1 стрък селъри, ситно нарязан
- 2 с. л. пащърнак, нарязан на малки кубчета
- 1 малко финокио, нарязано на малки кубчета
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 1 тиквичка, нарязана на малки кубчета
- 2 с. л. пастис или узо
- 400 мл сметана, 35 %
- 300 г сурови скариди, почистени
- 200 г почистени миди
- 300 г сьомга, нарязана на кубчета
- 2 с. л. пастис или узо
- 400 мл сметана, 35 %
- див или пресен лук за гарниране
- 100 г пармиджано, настъргано
- сол и шарен пипер на вкус
- черупки от миди Сен Жак за поднасяне
Начин на приготвяне
- 1.
Шалотът, селърито, пащърнакът, финокиото и морковът се слагат в сгорещеното масло и се разбъркват на умерен огън 5-6 мин., докато леко се карамелизират. Добавя се тиквичката, разбърка се 1-2 мин. Сипва се пастисът, разбърква се и се запалва. Налива се сметаната и се вари 3-4 мин., докато леко се редуцира и се сгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 2.
Прибавят се скаридите, мидите и сьомгата. Оставят се да къкрят не повече от 3 мин. като не се бъркат, а затвореният съд се раздрусва върху котлона.
- 3.
Сместа се разпределя в черупките от миди, поръсва се със сиренето и се запича 5-6 мин. във фурна, загрята на 220° С.
- 4.
Поднасят се поръсени с лука.