Голяма лозова сарма
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 20 - 30 консервирани лозови листа
- 1 ч. ч. леща
- 1 ч. ч. ориз
- 4 с. л. зехтин
- 2 с. л. лук, нарязан на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 70 мл сок от лимон
- 3 с. л. магданоз, копър и джоджен, нарязани или 1 с. л. сушени
- 2 с. л. маслини, нарязани
- ½ ч. ч. белени тиквени семки или кедрови ядки
- 100 мл бяло вино
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат лукът и половината от чесъна, разбъркват се и се добавя лещата. Налива се 1½ ч. ч. гореща вода, затваря се с капак и се оставя да поври на тих огън за 15-20 мин. Внимава се да не изври водата.
- 2.
Когато лещата е почти готова се добавя оризът и още 1 ч. ч. гореща вода. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оставя се на тих огън, докато оризът поеме цялата течност.
- 3.
Дъното и стените на форма за кекс се покриват плътно с лозови листа.
- 4.
Плънката се обърква с останалия чесън, лимоновия сок, зелените подправки, маслините и семките. Сипва се във формата и се покрива с останалите листа. Залива се с виното и още 1 ч. ч. гореща вода или бульон. Запича се в загрята фурна за 20 мин. на 200º С. Сармата се сервира охладена, обърната и нарязана на парчета. Може да се поднесе с чеснова майонеза.