Начало За нас Реклама Контакти

Голяма лозова сарма

Снимка за Голяма лозова сарма
75
Време за приготвяне: 75 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сармите са ястия, които ни позволяват да развихрим въображението си. В тази рецепта забележителни са размерът и забавните акценти на ядки, лимон и пресни подправки. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 20 - 30 консервирани лозови листа
  2. 1 ч. ч. леща
  3. 1 ч. ч. ориз
  4. 4 с. л. зехтин
  5. 2 с. л. лук, нарязан на ситно
  6. 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  7. 70 мл сок от лимон
  8. 3 с. л. магданоз, копър и джоджен, нарязани или 1 с. л. сушени
  9. 2 с. л. маслини, нарязани
  10. ½ ч. ч. белени тиквени семки или кедрови ядки
  11. 100 мл бяло вино
  12.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слагат лукът и половината от чесъна, разбъркват се и се добавя лещата. Налива се 1½ ч. ч. гореща вода, затваря се с капак и се оставя да поври на тих огън за 15-20 мин. Внимава се да не изври водата.

  2. 2.

    Когато лещата е почти готова се добавя оризът и още 1 ч. ч. гореща вода. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оставя се на тих огън, докато оризът поеме цялата течност.

  3. 3.

    Дъното и стените на форма за кекс се покриват плътно с лозови листа.

  4. 4.

    Плънката се обърква с останалия чесън, лимоновия сок, зелените подправки, маслините и семките. Сипва се във формата и се покрива с останалите листа. Залива се с виното и още 1 ч. ч. гореща вода или бульон. Запича се в загрята фурна за 20 мин. на 200º С. Сармата се сервира охладена, обърната и нарязана на парчета. Може да се поднесе с чеснова майонеза.

Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари