Гевречета с меласа
СъставНеобходими продукти за около 25 броя
- за тестото:
- 400 г брашно
- 100 г пшеничен грис
- 100 г захар на фини кристали
- 100 г мас
- 100 г меко масло
- 1 жълтък
- 3-4 с. л. мляко
- за пълнежа:
- 200 г петмез или меласа
- 200 г кафява захар
- 2 с. л. узо или мастика
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 щипка карамфил
- 2 с. л. пшеничен грис
- 1 ч. л. канела
- 75 мл вода
-
50 г какао
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се брашното, захарта и грисът. Добавят се маста и маслото и се стриват на трохи. Добавят се жълтъкът и 3-4 с. л. мляко, за да се оформи средно твърдо гладко тесто.
- 2.
Смесват се меласата, захарта, какаото, корите от портокал и лимон, карамфилът, канелата, водата и узото. Сместа се слага да заври, докато започне да се сгъстява. Постепенно се прибавя грисът. Когато се сгъсти съвсем, се охлажда.
- 3.
Тестото се разточва тънко между два листа хартия за печене. От него се изрязват правоъгълници с размер 15 х 5 см. В средата на правоъгълниците се шприцова от сместа и се навиват на рула. Рулата се завиват на пръстени и се притискат, за да залепнат. Слагат се в тава, покрита с хартия за печене. С остър нож през 1 см се правят къси нарези. Пекат се около 12 мин. в загрята фурна на 180° С, докато се зачервят.