Гергьовска агнешка плешка
Пълнената плешка е традиционна за жизнерадостния Гергьовден, но със сигурност ще е много по-забавно тази година да смените познатата плънка с нещо ново и вълнуващо. Празник е все пак!
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- 1 агнешка плешка
- 200 г пушени гърди или бекон, много ситно нарязани
- 2 ч. ч. трохи от хляб
- 2 стръка зелен лук, ситно нарязани
- 1 ч. ч. нарязани магданоз, босилек, джоджен
- 1 скилидка чесън, пресована
- 3 с. л. ядки шамфъстък или кедрови ядки, по желание
- 1 яйце
- 1 ч. л. шарен пипер, смлян
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. розе или вермут
- 1 дафинов лист
- 2 ч. ч. почистени дребни лукчета – пресни или замразени
- 2 ч. ч. малки морковчета – пресни или замразени
- 2 ч. л. мед
- 1 с. л. балсамов оцет
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Плешката се обезкостява. Изрезките се нарязват на ситно. Месото се обтрива със сол на вкус.
- 2.
Смесват се изрезките, пушените гърди, лукът, зелените подправки, чесънът, ядките, яйцето и шареният пипер. Пълни се плешката и се овързва на руло със здрав бял памучен конец.
- 3.
Месото се слага в сгорещения зехтин, за да се запечата от всички страни. Прехвърля се в глинен или друг топлоустойчив съд с капак. Залива се с виното и се добавя дафиновият лист. Пече се 1,5 - 2 часа, като се слага отначало в студена фурна, която се загрява постепенно до 170° С.
- 4. .
Лукчетата и морковите се слагат в останалата от запържването на плешката мазнина, разбъркват се 5-6 мин. на силен огън, докато се карамелизират. Посоляват се на вкус. Добавят се медът и балсамовият оцет. Разбъркват се още 4-5 мин., добавят се към месото и всичко се оставя да се допече без капак за още 20 мин.
- 5.
Преди да се нареже месото, се оставя да постои 20 мин. Гарнира се с морковите, лукчетата и зелена салата.