Gehaktbal
Официалната история на холандското кюфте започва от известния поет и драматург Бредеро около 1615 г., когато той описва една красива фрикадела като вкусна топка от кълцано месо. В Холандия фрикаделите са много характерни за ежедневното меню на средната класа. Рецептата е на нашия приятел, холандския готвач Боб ван де Санде.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 яйце
- 50 мл прясно мляко
- 100 г хлебни трохи
- индийско орехче
- смлян карамфил
- 500 г смляно говеждо или телешко месо
- 50 г лук, нарязан на ситно
- 50 г праз лук, нарязан на ситно
- 4 с. л. разтопено масло
- 1 с. л. доматено пюре
- 10 г мащерка
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Трохите се накисват в млякото и се изстискват добре. Разбъркват се с яйцето и се добавят карамфилът, индийското орехче, сол и пипер на вкус.
- 2.
Полученият микс се омесва със смляното месо, лука и праза. С влажни ръце се оформят еднакви едри кюфтета.
- 3.
Маслото се загрява в тиган на умерен до силен огън, докато пяната изчезне. Кюфтетата се изпържват от едната страна до златисто, после се обръщат и температурата се намалява. Оставят се да се позлатят равномерно.
- 4.
Тиганът се похлупва и кюфтета се готвят на бавен огън около 20 мин., като на десетата минута се обръщат. Готовите кюфтета се изваждат от тигана и се запазват топли.
- 5.
В мазнината от пърженето на кюфтетата се сипва доматеното пюре и се разбърква внимателно 1 мин., след което се налива 1 ч. ч. гореща вода. Оставя се да заври, намалява се огънят и се разбърква често около 15 мин. Подправя се с мащерката, сол и пипер на вкус. Кюфтета се пускат в соса и се оставят да къкрят 5 мин. Често се поднасят с картофено пюре с червено зеле.
- Грюнер велтлинер Гренаш блан
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Пино ноар Нов свят
- Мелник Мавруд
- Памид Рубин
- Мерло Европа/България Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек България/Европа Червено Испания
- Червено Австрия Розе България