Начало За нас Реклама Контакти

Gehaktbal

Снимка за Gehaktbal
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Официалната история на холандското кюфте започва от известния поет и драматург Бредеро около 1615 г., когато той описва една красива фрикадела като вкусна топка от кълцано месо. В Холандия фрикаделите са много характерни за ежедневното меню на средната класа. Рецептата е на нашия приятел, холандския готвач Боб ван де Санде.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 яйце
  • 50 мл прясно мляко
  • 100 г хлебни трохи
  •  индийско орехче
  •  смлян карамфил
  • 500 г смляно говеждо или телешко месо
  • 50 г лук, нарязан на ситно
  • 50 г праз лук, нарязан на ситно
  • 4 с. л. разтопено масло
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 10 г мащерка
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Трохите се накисват в млякото и се изстискват добре. Разбъркват се с яйцето и се добавят карамфилът, индийското орехче, сол и пипер на вкус.

  • 2.

    Полученият микс се омесва със смляното месо, лука и праза. С влажни ръце се оформят еднакви едри кюфтета.

  • 3.

    Маслото се загрява в тиган на умерен до силен огън, докато пяната изчезне. Кюфтетата се изпържват от едната страна до златисто, после се обръщат и температурата се намалява. Оставят се да се позлатят равномерно.

  • 4.

    Тиганът се похлупва и кюфтета се готвят на бавен огън около 20 мин., като на десетата минута се обръщат. Готовите кюфтета се изваждат от тигана и се запазват топли.

  • 5.

    В мазнината от пърженето на кюфтетата се сипва доматеното пюре и се разбърква внимателно 1 мин., след което се налива 1 ч. ч. гореща вода. Оставя се да заври, намалява се огънят и се разбърква често около 15 мин. Подправя се с мащерката, сол и пипер на вкус. Кюфтета се пускат в соса и се оставят да къкрят 5 мин.  Често се поднасят с картофено пюре с червено зеле.

Галерия
Подходящи типове вина
Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари