Гаспачо
Тази студена супа с испански произход е перфектен избор за започващите летни горещини. Освежаващо и богато съчетание от зеленчуци с аромат на босилек и малко кимион, което безспорно би спечелило одобрението и на не толкова запалените почитатели на супите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг зрели домати
- 2 скилидки чесън, ситно скълцани
- 3 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- 1 краставица, нарязана на малки кубчета
- 1 жълта или оранжева чушка, нарязана на малки кубчета
- 2 с.л. сок от лайм или лимон
- 1 с.л. нарязан пресен босилек
- 1 щипка кимион
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за гарниране:
- 2 с.л. зехтин
- 4 филийки бял хляб
- 4 парченца сирене грюер или кашкавал
- стрък босилек
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се обелват и се пасират. Добавят се чесънът, лукът, краставицата и чушката. Отново всичко се пасира, но само за няколко секунди. Трябва да останат цели парченца от зеленчуците.
- 2.
Супата се овкусява със сол, пипер, кимион, босилек и лимонов сок. Ако е необходимо, се разрежда с малко ледена вода.
- 3.
Сервира се със зехтин и запечено хлебче със сирене.