Начало За нас Реклама Контакти

Галет с карамелизиран лук, тиквички, домати и моцарела

Снимка за Галет с карамелизиран лук, тиквички, домати и моцарела
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Въпреки че суетнята около печката се съкращава до минимум през горещите дни, Йоана Петрова ви предлага тази рецепта с хрупкаво тесто, зеленчуков пълнеж и моцарела. Той е подходящ за летен излет или, придружен със свежа салата, за неделния обяд със семейството.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за тестото:
  • 100 мл заквасена сметана
  • 6 с. л. студена вода
  • 150 г брашно
  • 4 с. л. царевично брашно
  • 1 ч. л. захар
  • ½ ч. л. сол
  • 100 г студено масло
  • за плънката:
  • 1 глава стар лук
  • 1 малка тиквичка
  • 1  домат
  • 1 топка (125 г) моцарела
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. галета
  • 2 стръка пресен босилек 
  •   сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Заквасената сметана се разбива с водата.

  2. 2.

    Смесват се в купа двата вида брашно, солта и захарта. Добавя се нарязаното на кубчета масло. Омесва се с пръсти, с бързи движения, докато сместа стане ронлива.

  3. 3.

    Добавя се сметаната с водата. Всичко се обърква с вилица, докато сместа стане достатъчно влажна, за да се събере на топка. Ако е суха, се добавят няколко капки студена вода.

  4. 4.

    Тестото се оформя на топка, увива се с прозрачно фолио и се оставя за 20-30 мин. в хладилник.

  5. 5.

    Лукът за пълнежа се нарязва на полумесеци, тиквичката се настъргва на едро ренде.

  6. 6.

    Зехтинът се загрява в тиган. Изсипва се лукът и се разбърква за 15 мин. на среден огън, докато промени цвета си и започне да се карамелизира. Добавят се тиквичките, сол и черен пипер. Сместа се разбърква още 5-6 мин. и се сваля от котлона.

  7. 7.

    Доматите и моцарелата се нарязват на шайби.

  8. 8.

    Тестото се изважда от хладилника и се слага между две парчета прозрачно фолио. Разточва се на кръг с диаметър 24 см. Фолиото се маха от едната страна и разточеното тесто се слага в тавичка. Маха се и другото парче фолио. В средата на кръга се посипва галета, като се оставят около 3 см от краищата свободни.

  9. 9.

    Разпределя се сместа с лука и тиквичките, а отгоре се накъсват пресни листа босилек. Подреждат се кръгчетата домати, след това моцарелата. Свободните 3 см от тестото се загъват към средата, така че да се образува бордюр.

  10. 10.

    Пече се на 180°С за 30-35 мин., докато тестото се зачерви и моцарелата се разтопи.

Тази рецепта е измислена и приготвена от Йоана Петрова от "Кулинарно - в кухнята с Йоана".

Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари