Галет с карамелизиран лук, тиквички, домати и моцарела
Въпреки че суетнята около печката се съкращава до минимум през горещите дни, Йоана Петрова ви предлага тази рецепта с хрупкаво тесто, зеленчуков пълнеж и моцарела. Той е подходящ за летен излет или, придружен със свежа салата, за неделния обяд със семейството.
СъставНеобходими продукти за 4
- за тестото:
- 100 мл заквасена сметана
- 6 с. л. студена вода
- 150 г брашно
- 4 с. л. царевично брашно
- 1 ч. л. захар
- ½ ч. л. сол
- 100 г студено масло
- за плънката:
- 1 глава стар лук
- 1 малка тиквичка
- 1 домат
- 1 топка (125 г) моцарела
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. галета
- 2 стръка пресен босилек
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Заквасената сметана се разбива с водата.
- 2.
Смесват се в купа двата вида брашно, солта и захарта. Добавя се нарязаното на кубчета масло. Омесва се с пръсти, с бързи движения, докато сместа стане ронлива.
- 3.
Добавя се сметаната с водата. Всичко се обърква с вилица, докато сместа стане достатъчно влажна, за да се събере на топка. Ако е суха, се добавят няколко капки студена вода.
- 4.
Тестото се оформя на топка, увива се с прозрачно фолио и се оставя за 20-30 мин. в хладилник.
- 5.
Лукът за пълнежа се нарязва на полумесеци, тиквичката се настъргва на едро ренде.
- 6.
Зехтинът се загрява в тиган. Изсипва се лукът и се разбърква за 15 мин. на среден огън, докато промени цвета си и започне да се карамелизира. Добавят се тиквичките, сол и черен пипер. Сместа се разбърква още 5-6 мин. и се сваля от котлона.
- 7.
Доматите и моцарелата се нарязват на шайби.
- 8.
Тестото се изважда от хладилника и се слага между две парчета прозрачно фолио. Разточва се на кръг с диаметър 24 см. Фолиото се маха от едната страна и разточеното тесто се слага в тавичка. Маха се и другото парче фолио. В средата на кръга се посипва галета, като се оставят около 3 см от краищата свободни.
- 9.
Разпределя се сместа с лука и тиквичките, а отгоре се накъсват пресни листа босилек. Подреждат се кръгчетата домати, след това моцарелата. Свободните 3 см от тестото се загъват към средата, така че да се образува бордюр.
- 10.
Пече се на 180°С за 30-35 мин., докато тестото се зачерви и моцарелата се разтопи.
Тази рецепта е измислена и приготвена от Йоана Петрова от "Кулинарно - в кухнята с Йоана".