Начало За нас Реклама Контакти

Фъстъчени сладки с фурми

Снимка за Фъстъчени сладки с фурми
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Мароканците са всепризнати майстори на фини сладки, направени с много ядки, сушени плодове и топли подравки като канелата и индийското орехче.

СъставНеобходими продукти за 30 броя

  • за тестото
  • 500 г белени печени фъстъци
  • ½ ч. ч. олио
  • ½ ч. ч. кафява захар
  • ½ ч. л. канела
  •  пудра захар за поръсване
  • за пълнежа
  • 20 фурми
  • 1 с. л. масло или фъстъчено олио
  • 1 с. л. вода от портокалов цвят, по желание
  • 1 щипка канела
  • 1 щипка индийско орхче

Начин на приготвяне

  • 1.

    Фъстъците се слагат в сух тиган на умерен огън и се разбъркват 3-4 мин., докато се засили ароматът им. Охлаждат се и се смилат. Добавят се олиото, захарта и канелата. Обърква се на тесто. Оставя се да почине 10 мин.

  • 2.

    Фурмите се почистват от костилките и се слагат да се сварят на пара за 30 мин. Пасират се заедно с маслото, портокаловата вода, канелата и индийското орехче. От получената паста се оформят 30 топчета.

  • 3.

    От фъстъченото тесто с влажни ръце се оформят 30 топчета, които се сплескват с длан, в средата им се слага по едно топче от фурми и се завива отново на топче с тестото.

  • 4.

    Сладките се пекат върху хартия за печене 15 мин. на 180° С или докато се зачервят. Още горещи се поръсват с пудра захар. Изваждат се от тавата, след като изстинат напълно.


Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари