Фъстъчени сладки с фурми
СъставНеобходими продукти за 30 броя
- за тестото
- 500 г белени печени фъстъци
- ½ ч. ч. олио
- ½ ч. ч. кафява захар
- ½ ч. л. канела
- пудра захар за поръсване
- за пълнежа
- 20 фурми
- 1 с. л. масло или фъстъчено олио
- 1 с. л. вода от портокалов цвят, по желание
- 1 щипка канела
- 1 щипка индийско орхче
Начин на приготвяне
- 1.
Фъстъците се слагат в сух тиган на умерен огън и се разбъркват 3-4 мин., докато се засили ароматът им. Охлаждат се и се смилат. Добавят се олиото, захарта и канелата. Обърква се на тесто. Оставя се да почине 10 мин.
- 2.
Фурмите се почистват от костилките и се слагат да се сварят на пара за 30 мин. Пасират се заедно с маслото, портокаловата вода, канелата и индийското орехче. От получената паста се оформят 30 топчета.
- 3.
От фъстъченото тесто с влажни ръце се оформят 30 топчета, които се сплескват с длан, в средата им се слага по едно топче от фурми и се завива отново на топче с тестото.
- 4.
Сладките се пекат върху хартия за печене 15 мин. на 180° С или докато се зачервят. Още горещи се поръсват с пудра захар. Изваждат се от тавата, след като изстинат напълно.