Фусили с песто от рукола и чери домати
Рецептата за паста с песто от вкусния столичен ресторант "Пасторант" използва пикантната рукола за основна съставка в ароматния крем-сос песто, вместо най-честия и класически ингредиент, широколистия босилек.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г фусили
- 240 г чери домати
- 20 г кедрови ядки
- зехтин
- за пестото:
- 100 г рукола
- 50 г орехи
- 65 г пармезан, грана падано или пекорино
- 1 скилидка чесън
- 6 с. л. зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Всички съставки за пестото се смилат за кратко с блендер или се счукват в хаван.
- 2.
Фусилите се сваряват в подсолена вода, според инструкцията на опаковката.
- 3.
В това време чери доматите, нарязани на половинки, се сотират няколко минути в тиган с предварително сгорещен зехтин. Добавят се пестото и 1-2 с. л. от водата, в която се е варила пастата.
- 4.
Сипват се сварените и отцедени фусили и се разбърква добре около 1-2 мин. Ако се държи по-дълго на котлона, пестото потъмнава и губи от вкуса си.
- 5.
Поръсва се с кедрови ядки, предварително запечени на сух тиган, и се сервира.