Фритата с броколи
Фритатата е италианският роднина на френския омлет, но обикновено е доста по-дебела и задължително се запича във фурна, преди да се сервира. И понеже броколите са един от зеленчуковите символи на Апенинския полуостров, присъствието им в тази рецепта е вкусно и успешно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г броколи, разделени на розички
- 2 глави лук, нарязани на тънки кръгчета
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 200 г сурово сушен суджук или бекон
- 100 мл прясно мляко
- 100 г настърган кашкавал
- 2 парчета топено сирене
- 3 яйца
- 1 с. л. зехтин или олио
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Броколите се пускат в 1 л вряща подсолена вода за 4 мин. Изваждат се и веднага се заливат с ледена вода. Отцеждат се и се подсушават.
- 2.
В загрятата мазнина се запържват леко лукът и чесънът. Добавя се суджукът, нарязан на кръгчета. Разбърква се, докато се позапържи.
- 3.
Яйцата се разбиват с млякото. Добавят се кашкавалът и нарязаното топено сирене. Подправя се с черен пипер и малко сол на вкус. Заливат се броколите в тигана и се оставят за 3-4 мин. на котлона, на слаб до умерен огън, под капак, докато яйцата се постегнат.
- 4.
Фритатата се запича за 2-3 мин. под горния реотан на силно загрята фурна с отворена врата, докато се зачерви.
Препоръчани напитки: червено вино с леко тяло, например гъмза; също мавруд, чилийски карменер или сочно мерло в стил "нов свят"; бира