Френска лучена супа
Тази класическа френска рецепта разчита на няколко готварски техники и типични продукти за галската кухня, но ключът към вкусната лучена супа е дългото готвене при ниска температура.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 50 г краве масло
- 1 с. л. зехтин
- 1,5 кг лук, нарязан на полумесеци
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л. захар
- 1 с. л. оцет
- 1,5 л телешки, пилешки или зеленчуков бульон
- 1 с. л. брашно
- 100 мл бяло вино
- сол и черен пипер на вкус
- за филиите:
- 6 филии франзела
- 1 скилидка чесън
- 1 с. л. френска горчица
- 100 г настъргано сирене грюер
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото и зехтинът се сгорещяват, слага се лукът и се оставя да омекне за 5-6 мин., като се разбърква от време на време. Прибавя се мащерката.
- 2.
Огънят се намалява, съдът се покрива и лукът се оставя да къкри 20 мин., като се разбърква от време на време, докато придобие златист цвят.
- 3.
Прибавя се захарта и огънят леко се усилва. След 2-3 мин. се слага оцетът, лукът се бърка в непокрития съд още 10-15 мин.
- 4.
Слага се брашното, разбърква се 2 мин. и се налива горещият бульон. Сипва се виното, подправя се на вкус и се оставя да къкри 10-15 мин.
- 5.
Филиите франзела се слагат да се запекат за 15 мин. на 150° С. Натриват се с разполовената скилидка чесън, намазват се с горчица и се поръсват с настърган грюер.
- 6.
Супата се сипва в топлоустойчиви купички, във всяка купичка се поставя по филия франзела и се слага да се запече на грил, докато сиренето се разтопи. Сервира се веднага.