Френска крем супа от зелена салата с печени крутони
Френската кухня отдавна е станала еталон за изисканост и стил. Тя е доста позната, включително и в България. Ето защо, когато ви предлагаме френски рецепти, ще се стремим да са по-неизвестни, каквато е и тази.
СъставНеобходими продукти за 3 порции
- 40 г масло
- 2 с. л. брашно
- 200 мл прясно мляко
- 1 главеста зелена салата, тип "айсберг" (около 300 г)
- 1 ч. ч. пилешки бульон
- 1 ч. ч. заквасена сметана
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 50 мл бяло вино (по желание)
- за крутоните:
- 3 филии хляб за тостер
- 30 г масло
- 1 скилидка чесън
- 2 щипки риган
Начин на приготвяне
- 1.
Листата на салата се отделят и се измиват.
- 2.
Пилешкият бульон се слага да заври в дълбок тиган и в него се изсипва салатата. Оставя се на огъня за 5 мин.
- 3.
В отделен съд се разтопява маслото, прибавя се брашното, разбърква се 1-2 мин. и при непрекъснато разбъркване се налива сгорещеното прясно мляко. След 1-2 мин. се сваля от огъня и се подправя със сол и пипер.
- 4.
С помощта на решетъчна лъжица се изважда салатата, слага се в бешамела, прибавя се заквасената сметана и се пасира до гладко пюре. Супата се връща на котлона и ако е прекалено гъста, се разрежда с вино и бульон. Сервира се с крутони.
- 5.
За крутоните маслото се разтопява, прибавят се пресованият чесън и риганът и с помощта на четка филиите се намазват от двете страни. Нарязват се на дребни кубчета, слагат се в тава и се запичат на 200°C до розово, като се разбъркват от време на време.