Фондю
Най-известният кулинарен принос на Швейцария, фондюто въплъщава в себе си най-доброто от природата и хората на малката държава. Идеята за споделяне с приятели на храна в общ съд изглежда толкова добра, когато е подкрепена от перфектния вкус на прословутите алпийски сирена.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г сирене ементал, едро настъргано
- 250 г сирене грюер, едро настъргано
- 2 с.л. царевично нишесте
- щипка индийско орехче
- ½ к. л. черен пипер
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 к. л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън, срязана на две
- 30 мл кирш или коняк
- 1 франзела
Начин на приготвяне
- 1.
Франзелата се нарязва на хапки, всяка от които трябва да има коричка.
- 2.
Сиренето се слага в купа и се поръсва с брашното, пипера и индийското орехче. Купата се разтръсква добре, за да се покрият всички парченца сирене с брашното.
- 3.
Виното и лимоновият сок се загряват в тенджера на средно силен огън, докато леко заври.
- 4.
Бавно се прибавя сиренето във виното, като се изчаква всяка предна порция да се разтопи изцяло. Когато всичко се разтопи, се слага киршът.
- 5.
Съд за фондю се натрива отвътре с разрязаната скилидка чесън. Сиренето се изсипва вътре и се поддържа топло, без да ври.
- 6.
Пред всеки се слагат по няколко хлебчета, които се набождат с дълги вилици и се топят в апетитната смес.
Идея:
Вместо хляб, във фондюто могат да се топят и зеленчуци, нарязани на малки парченца - напр. морков, тиквичка, чушка.