Филе от пъстърва върху задушен праз лук, бекон и сметана
Представяме ви още една рецепта на шеф-готвачът на ресторант "Вишните" Людмил Станков, която можете да намерите в книгата "6 по 5 рецепти". В това елегнатно ястие Людмил интерпретира любимата си пържена пъстърва с чудесн акомпанимент на праз, бекон и сметана.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 2 парченца бекон
- 2 с. л. нарязан праз лук
- топче ру
- 1 с. л. МAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки
- 4 с. л. бяло вино
- 2 с. л. готварска сметана
- 2 филета от пъстърва с кожа
- 2 с. л. брашно
- олио за пържене
- 1 с. л. масло
- черен пипер
- стрък машерка
- лимон, кора от лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Запържвам в тиган бекона и праза. Използвам топче ру или препечено брашно за сгъстяване и овкусявам с
МAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки, черен пипер, мащерка и 1 ч. л. настъргана кора от лимон. Слагам
виното и сметаната. Хубаво е беконът да не е пушен, за да не доминира. След това в същия тиган, без да почиствам (за да
се използва вкусът), пържа рибата. Овалвам в брашното цялата риба, която предварително съм овкусил с черен пипер и
сол, и пържа на ниска температура първо от страната на кожата. При обръщането добавям и малко масло. После обръ-
щам пак и поливам с маслото. Филето може да се завие на рулце и да се завърже с бланширани пера от лук.
*Ру (roux) - запържено брашно в масло или друга мазнина.