Фидеуа от Валенсия
Класическо регионално ястие, но популярно из цяла Испания, fideuá valenciana е сестра на валенсианската паеля, само че се приготвя със специално за целта късо фиде. Ароматно, нежно, с морски вкус и запечена коричка, блюдото определено е голяма средиземноморска съблазън. Смесената подправка за паеля засега не се намира в България, така че може сами да я приготвите, като смесите съставките - дори и някоя да липсва, ястието несъмнено ще се получи. Рецептата е на Дани Райкова от Wine, Dine & Travel With Dani.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г късо фиде с дължина около 2 см
- 80 мл зехтин
- 1 голям морков
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1 литър рибен или зеленчуков бульон
- шафран
- куркума
- паелеро - смесена подправка от сух риган, ким, кимион, семена от кориандър, карамфил, кайенски пипер
- ½ кг морски дарове, пресни или замразени: октопод, скариди, сепия, калмари и миди
- 8 кралски скариди с черупки, охладени
- 1 ч. ч. замразен грах
- 1 лимон
- черен пипер
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зеленчуците се измиват и се нарязват на равномерни парчета с дължина около 2 см. Запържват се в тиган с 50 мл зехтин на силен огън, докато станат леко златисти.
- 2.
Добавя се фидето и се разбърква леко още 2-3 мин. Междувременно фурната се загрява на 220 - 250° С.
- 3.
В отделен съд се налива бульонът или водата от варенето на октопода и скаридите за предястието. Ако е необходимо, се долива вода, докато се получи 1 л течност. Слага се да кипне, посолява се, поръсва се с шафран, куркума, черен пипер и паельеро на вкус и с тази течност се заливат зеленчуците и фидето в тигана.
- 4.
Сместа се оставя на силен огън 15 – 20 мин., докато почти целият бульон се изпари.
- 5.
Ако тиганът е с огнеупорна или подвижна дръжка, може да се премести направо във фурната. Ако не разполагате с такъв съд, сместа се прехвърля бързо в подходяща тава.
- 6.
Преди да се сложи във фурната, отгоре равномерно се подреждат пресните или размразени морски дарове.
- 7.
Запича се около 10 мин. Фидето трябва да образува хрупкава коричка.
- 8.
Докато фидеуата се пече, в силно сгорещен тиган с дебело дъно се слагат измитите и подсушени кралски скариди с черупките. Запичат се около 1,5 мин. от всяка страна или докато станат златисти.
- 9.
Готовата фидеуа се изважда от фурната, отгоре се разпръсва грахът, подреждат се скаридите и се украсява с парчета лимон.