Фаршировани агнешки котлети със зеленчуков милфьой
Агнешкото месо е превъзходен продукт за фини ястия, както ще разберете, когато приготвите тази рецепта на шеф готвача Димо Димов.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 8 агнешки котлета на две цели парчета
- 120 г френско козе сирене
- 120 г рикота
- прясна мащерка
- 40 г масло
- зехтин
- за зеленчуковия милфьой:
- 2 чушки, тип камба
- 1 тиквичка
- 1 малък патладжани
- 1 домат
- 2 с. л. нарязан див лук
- 1 скилидка чесън
- бял пипер
- сол
- дижонска горчица
- печен сос
Начин на приготвяне
- 1.
Агнешки котлети се приготвят, като с тънък и остър нож се прави прорез в средата и успоредно на ребрената кост по цялата дължина на парчето, без да се стига до края. Ножът се завърта по часовниковата стрелка на 360º. Котлетите се овкусяват със сол и бял пипер. Полученият прорез се използва за пълнене (фаршироване).
- 2.
За фарша се смесват козето сирене с рикотата и мащерката и се разбърква до хомогенна смес с 20 мл от зехтина.
- 3.
Котлетите се пълнят с помощта на пош или плик за фризер с лек прорез в долния ъгъл. Запичат се на тиган от всички страни за около 3 минути до златист цвят и се допичат в загрята фурна на 190º С за 12 – 14 минути.
- 4.
За зеленчуковия милфьой чушките се изчистват от дръжката и семките.
- 5.
Останалите зеленчуците се нарязват на тънки ленти и ги се поръсват със сол и бял пипер.
- 6.
Лентите се запичат за 2 минути на тиган с малко зехтин и се оставят за 5 минути. Поръсват се с нарязания див лук и листа свежа мащерка. Редят се ленти тиквичка, патладжан и домат, като се застъпват. Навиват се на охлюв и се поставят в чушките. Запичат се за 8-10 минути заедно с котлетите. Гарнира се с печения сос и горчицата.