Фарфали с пилешки кюфтенца
Спорно е дали пастата с кюфтенца се е зародила в Италия или се е появила сред апенинските емигранти в САЩ, но каквато и да е историята, това е едно чудесно домашно ястие, което успокояващо засища и запраща надалеч тревогжните мисли.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г фарфали, фузили или друг вид паста
- 500 г пилешко филе
- 2 с. л. прясно мляко
- 2 филии пълнозърнест хляб
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 яйце
- 100 г настърган кашкавал
- 2 с. л. зехтин
- 4 скилидки чесън, ситно нарязани
- 800 г белени домати, нарязани на кубчета
-
2 с. л. босилек, нарязан
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на кубчета и се смила с мелачка или кухненски робот. Средата на хляба се накисва в млякото, натрошава се при месото и се объркват заедно с магданоза, кашкавала, яйцето, сол и пипер .
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се разбърква чесънът, докато стане ароматен, без да се зачервява. Сипват се доматите и се разбърква още 5-6 мин. на силен огън.
- 3.
От каймата с влажни ръце се оформят малки кюфтенца, които се пускат във врящия сос. Оставят се да поврат на тих огън 5-6 мин., и се добавя босилекът.
- 4.
Пастата се сварява според инструкцията на опаковката. Отцежда се и се добавя към горещия сос. Разбърква се и се сервира.