Фалафели
120
Време за приготвяне: 120 мин. + 24 ч. накисване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино
Погрешно е да мислим, че фалафелите са единствено и само бърза улична храна. Дюнерджийниците с техните готови смеси малко са обезценили това чудесно ястие, чиято арабска традиция е древна като нахута, от който основно са приготвени постните кюфтенца.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. сух нахут
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 4 скилидки чесън, пресовани
- 1 ч. л. млян кориандър
- 1 с. л. млян кимион
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 4 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. арабски микс “7 подправки”
- сол и черен пипер на вкус
- олио за пържене на маслена баня
- за соса:
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с. л. мента, ситно нарязана
- ½ ч. л. кимион
- 1 кисела краставичка, ситно нарязана
- 2 с. л. зърна от нар
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се накисва за 24 часа заедно със содата. Отцежда се, измива се и се смила заедно с останалите продукти и подправки. Сместа се слага в хладилника поне за 1 час.
- 2.
Оформят се кюфтенца с големина на орех и леко се сплескват. Пържат се на маслена баня до златисто.
- 3.
За соса всички продукти се смесват заедно. Подправя се със сол на вкус.
- 4.
Фалафелите се поднасят горещи със салата и сос.
Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари