Начало За нас Реклама Контакти

Фалафели

Снимка за Фалафели
120
Време за приготвяне: 120 мин. + 24 ч. накисване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Погрешно е да мислим, че фалафелите са единствено и само бърза улична храна. Дюнерджийниците с техните готови смеси малко са обезценили това чудесно ястие, чиято арабска традиция е древна като нахута, от който основно са приготвени постните кюфтенца.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 ч. ч. сух нахут
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 4 скилидки чесън, пресовани
  • 1 ч. л. млян кориандър
  • 1 с. л. млян кимион
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 4 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан
  • 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 ч. л. арабски микс “7 подправки”
  •  сол и черен пипер на вкус
  •  олио за пържене на маслена баня
  • за соса:
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 2 с. л. мента, ситно нарязана
  • ½ ч. л. кимион
  • 1 кисела краставичка, ситно нарязана
  • 2 с. л. зърна от нар
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Нахутът се накисва за 24 часа заедно със содата. Отцежда се, измива се и се смила заедно с останалите продукти и подправки. Сместа се слага в хладилника поне за 1 час.

  • 2.

    Оформят се кюфтенца с големина на орех и леко се сплескват. Пържат се на маслена баня до златисто.

  • 3.

    За соса всички продукти се смесват заедно. Подправя се със сол на вкус.

  • 4.

    Фалафелите се поднасят горещи със салата и сос.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари