Еспресо мус
Не е нужно да сте страстни любители на кафето, за да оцените този десерт, защото той е подходящ за всеки вкус. Кадифената плътност на сметаната, съчетана с интензивния аромат на топлата напитка, превръщат муса в истинска наслада за сетивата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 белтъка
- 2 с. л. захар за белтъците
- 4 яйца
- 1 ч. ч. захар за яйцата
- 200 мл много силно еспресо
- 1 с. л. желатин
- 60 мл "Бейлис", ром или бърбън
- 1 ч. ч. подсладена сметана за разбиване
- 8 обелени бадема
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбъркват със захарта и се слагат на водна баня при непрекъснато разбъркване. Щом се сгъстят, се отстраняват от огъня.
- 2.
Еспресото се затопля и към него се прибавя предварително накиснатият в 4 с.л. вода желатин. Щом се разтопи, се прибавя към яйцата. Сместа се оставя да изстине напълно.
- 3.
Белтъците се разбиват със захарта. Разбива се сметаната. Към охладения крем се добавят алкохолът и разбитите сметана и белтъци.
- 4.
Мусът се сипва в подходящи купички или чаши. Гарнира се със запечените орехи и настърган шоколад.