Есенна паста
Това й е хубаво на пастата - може да се сготви с какво ли не: месо, гъби, риба или пък както е в тази рецепта - с различни сезонни зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г прясна паста талятели
- 300 г броколи, нарязани на розички
- 4 с. л. зехтин
- 200 г тиква, нарязана на малки кубчета
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 200 г чери доматчета, нарязани
-
сол и зелен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Броколите се бланшират за 2 мин. в 3 л вряща подсолена вода. Изваждат се и веднага се слагат в съд с ледена вода, за да не потъмнеят.
- 2.
Зехтинът се загрява и се добавя лукът. Разбърква се 3-4 мин. на умерен огън, докато се зачерви. Добавя се тиквата с 1 с. л. вода. Разбърква се, докато омекне. Слагат се подсушените броколи, чесънът и доматчетата. Всичко се разбърква, посолява се и се подправя със зелен пипер на вкус. По желание може да се добави и капка трюфелово олио.
- 3.
Пастата се сварява за 2 мин. във водата от варенето на броколите, прецежда се и веднага се сипва при зеленчуците. Разбърква се и се сервира.