Емпанади с две плънки
Макар емпанадите да произхождат от Галисия и Португалия, те са несравнимо по-популярни в Южна Америка, особено в Аржетина. Там пълнените с говеждо и по-рядко с риба печива подобно на скарата и чая мате са навсякъде.
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- за тестото:
- 3 ч. ч. брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 60 г мас, масло или олио
- 150 - 200 мл прясно мляко
- за месния пълнеж:
- 2 с. л. олио
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 250 г телешка кайма
- 1 ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. кимион смлян
- 1 ч. л. риган
- 100 мл бяло вино
- 1 с. л. стафиди
- 2 с. л. маслини, нарязани
- 1 с. л. брашно
- 1 разбито яйце за намазване
- за пълнежа с риба тон:
- 1 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 200 г консервирана риба тон, прецедена
- 2 с. л. зелен грах
- 2 с. л. бяло вино
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 твърдо сварено яйце, нарязано на кръгчета
- 1 ч. ч. олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
За тестото брашното се пресява с бакпулвера и се смесва със солта. Мазнината се стрива на трохи с брашнената смес. Налива се млякото и се меси 4-5 мин., докато се получи гладко еластично тесто. Завива се с кърпа и се оставя да почине 30 мин. на стайна температура.
- 2.
За месния пълнеж лукът и чесънът се задушават с лъжица вода в олиото, добавят се кимионът и пиперът и се разбъркват, докато станат ароматни. Слага се месото и се разбива, за да не стане на бучки. Поръсва се с брашното, разбърква се и се налива виното, добавят се риганът, сол и пипер на вкус. Прибавят се стафидите и маслините. Пълнежът се оставя да поври 4-5 мин., докато се сгъсти.
- 3.
За рибния пълнеж лукът се задушава в зехтина с лъжица вода, добавят се рибата, грахът и виното. Овкусява се със сол, лимонов сок и пипер на вкус.
- 4.
Тестото се разточва тънко върху набрашнена повърхност. Изрязват се кръгове с диаметър 15 см. В центъра на всеки се слага по 1 с. л. от плънките. Върху рибния пълнеж се слага по едно кръгче сварено яйце. Краищата се навлажняват с вода и се залепват във форма на полумесец.
- 5.
Емпанадите с месо се намазват с яйцето и се слагат да се изпекат в загрята на 190° С фурна за 30 - 40 мин., докато леко се покафенеят.
- 6.
Тези с риба се изпържват в загрятото олио, докато станат златисти.