Начало За нас Реклама Контакти

Еклери с плодово пюре и карамелизирани орехи

Снимка за Еклери с плодово пюре и карамелизирани орехи
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Свикнали сме еклерите да са пълни със сладкарски крем от мляко, яйца и ванилия, но плодовото пюре е еднакво вкусен пълнеж, особено, когато е с ядки. 

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  • за тестото:
  • 1 ч. ч. вода
  • 5 с. л. масло
  • 1 ч. ч. брашно
  • 3 яйца
  • 1 щипка сол
  • за пълнежа:
  • 5 ябълки или круши, обелени и нарязани на едри парчета
  • 1 с. л. масло
  • 2 с. л. захар
  • за орехи:
  • ½ ч. ч. орехи
  • 1 ч. л. масло
  • 2 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фурната се загрява на 200°С. В съд се слагат да заврат водата, маслото и солта. Когато сместа заври, се прибавя брашното, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица, докато започне да се отделя от стените на съда. Тестото се маха от огъня, оставя се да поизстине за 3-4 мин. Прибавят се яйцата едно по едно, като тестото се разбърква, докато всяко яйце напълно се поеме от сместа. Готовото тесто се шприцова на ивици с дължина 10 см. или кръгове, върху хартия за печене.

  2. 2.

    Еклерите се пекат 10 мин. на 200°С и 15-20 мин. на 180°С, докато изсъхнат и се зачервят добре. Изваждат се от фурната, изстиват и им се отрязва капаче.

  3. 3.

    Маслото за плънката се загрява и в него се слагат плодовете и захарта. Всичко се задушава, докато ябълките или крушите омекнат. Когато изстинат се отцеждат от сиропа и се пасират. С полученото пюре се пълнят еклерите.

  4. 4.

    Маслото за орехите се слага да се разтопи, прибавя се захарта, разбърква се и се слагат орехите. Когато започнат да се карамелизират, се махат от огъня. Изсипват се в намаслена тавичка. Когато изстинат, се поръсват върху пюрето. Еклерите се затварят с капачетата и се поръсват с пудра захар.

Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари