Еклери с плодово пюре и карамелизирани орехи
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- за тестото:
- 1 ч. ч. вода
- 5 с. л. масло
- 1 ч. ч. брашно
- 3 яйца
- 1 щипка сол
- за пълнежа:
- 5 ябълки или круши, обелени и нарязани на едри парчета
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. захар
- за орехи:
- ½ ч. ч. орехи
- 1 ч. л. масло
- 2 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 200°С. В съд се слагат да заврат водата, маслото и солта. Когато сместа заври, се прибавя брашното, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица, докато започне да се отделя от стените на съда. Тестото се маха от огъня, оставя се да поизстине за 3-4 мин. Прибавят се яйцата едно по едно, като тестото се разбърква, докато всяко яйце напълно се поеме от сместа. Готовото тесто се шприцова на ивици с дължина 10 см. или кръгове, върху хартия за печене.
- 2.
Еклерите се пекат 10 мин. на 200°С и 15-20 мин. на 180°С, докато изсъхнат и се зачервят добре. Изваждат се от фурната, изстиват и им се отрязва капаче.
- 3.
Маслото за плънката се загрява и в него се слагат плодовете и захарта. Всичко се задушава, докато ябълките или крушите омекнат. Когато изстинат се отцеждат от сиропа и се пасират. С полученото пюре се пълнят еклерите.
- 4.
Маслото за орехите се слага да се разтопи, прибавя се захарта, разбърква се и се слагат орехите. Когато започнат да се карамелизират, се махат от огъня. Изсипват се в намаслена тавичка. Когато изстинат, се поръсват върху пюрето. Еклерите се затварят с капачетата и се поръсват с пудра захар.