Еклерчета с крем-сирене
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- 60 мл вода
- 60 мл прясно мляко
- 65 г масло
- 100 г брашно
- 1 щипка сол
- 3 яйца
- ким за поръсване
- за пълнежа:
- 400 г крем-сирене
- 50 г заквасена сметана
- ½ скилидка чесън, пресован
- сол
- лимонов сок
- магданоз за украса
- краставица за украса
Начин на приготвяне
- 1.
В тенджера се слагат да заврат водата, млякото, маслото и солта. След като всичко заври и се разтопи маслото, прибавя се брашното, като непрекъснато се бърка с дървена шпатула или дървена лъжица. Когато се оформи тестото на топка, съдът се отстранява от огъня и тестото се прехвърля в купа. Когато леко поизстине, но е все още доста топло, се прибавят яйцата едно по едно, при непрекъснато разбиване с дървената шпатула или с миксера с бъркалките за тесто. Всяко следващо яйце се прибавя, след като предишното е напълно поето от тестото.
- 2.
От готовото тесто с помощта на шприц или лъжичка се оформят малки купчинки, розички или гевречета. Поръсват се с ким, по желание. Пекат се върху хартия за печене при 230°С, около 15 мин, докато се зачервят много добре. Вратата на фурната не бива да се отваря по време на печенето. След като станат готови, еклерите се изваждат, охлаждат се и се разрязват на две.
- 3.
За да се приготви пълнежът, всички продукти се разбиват на пухкав крем. Опитва се на вкус.
- 4.
Еклерите се напълват с пълнежа с помощта на шприц и се украсяват с резенчета краставица и магданоз.