Джолан по баски
Оригиналът на тази рецепта се приготвя с волска опашка, но популярният в много западно- и южноевропейски страни продукт, е почти невъзможен за намиране в родните магазини. Джоланът е добра алтернатива.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1,5 кг телешки джолан, нарязан на филии
- 2 с. л. зехтин
- ½ глава целина, нарязана на кубчета
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 4 скилидки чесън
- 2 леко люти зелени чушки, нарязани
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 1 с. л. брашно
- 500 мл телешки или зеленчуков бульон
- 300 мл червено вино
- 1 дафинов лист
- 2 стръка мащерка
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се обтрива със сол и черен пипер. Слагат се в загретия зехтин да се зачерви от всички страни. Изважда се.
- 2.
В същата мазнина се слагат лукът, морковите, целината и чесънът. Разбъркват се 5-6 мин., докато лукът стане прозрачен. Слага се брашното, разбърква се, наливат се бульонът и виното. Разбърква се, за да не стане на бучки.
- 3.
Слагат се магданозът, чушките, дафиновият лист и мащерката. Всичко се посолява на вкус, връща се месото и се оставя с полуотворен капак да къкри около 2 часа, като се разбърква от време на време. В края на варенето отново се проверява за сол на вкус.