Джамбалая
Джамбалаята е споделена между креолите и кадиените гозба, за която се твърди, че произхожда от Карибските острови, след като те са били колонизирани от испанците.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. царевично олио
- 250 г бекон, нарязан на кубчета
- 250 г пушена сурово сушена наденица, нарязана
- 500 г скариди, сурови и почистени
- 500 г пилешко месо, изпечено или сварено
- 1 връзка зелен лук, едро нарязан
- 2 стръка селъри или резен целина, ситно нарязни
- 3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
- ⅓ ч. л. смлян кориандър
- ⅓ ч. л. черен пипер
- 1 щипка смлян карамфил
- 1 щипка смлян бахар
- ⅓ ч. л. кайенски пипер
- ½ ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. риган
- ½ ч. л. синап
- 1 ч. л. прясна мащерка, ситно нарязана
- 1 ч. ч. ориз
- 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1 ч. л. доматено пюре
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
-
1 с. л. копър, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1..
Олиото се загрява и в него се слагат беконът, наденицата и скаридите. Разбъркват се на силен огън 2-3 мин., докато се зачервят, и се изваждат. Скаридите се отделят от другите съставки.
- 2..
В същата мазнина се слагат лукът, селърито и чесънът. Разбъркват се 2-3 мин. Добавят се подправките без магданоза и копъра, слагат се оризът, доматите и доматеното пюре. Разбъркват се, прибавя се пилето, запържените бекон и наденица, налива се 1½ ч. ч. вода, сол на вкус и съдът се затваря с капак. Всичко се вари 15 мин. на тих огън.
- 3..
Добавят се скаридите, магданозът и копърът, ястието се разрохква с вилица, затваря се с капак за още 10 мин. и се сервира.