Начало За нас Реклама Контакти

Джамбалая

Снимка за Джамбалая
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Джамбалаята е споделена между креолите и кадиените гозба, за която се твърди, че произхожда от Карибските острови, след като те са били колонизирани  от испанците.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3 с. л. царевично олио
  • 250 г бекон, нарязан на кубчета
  • 250 г пушена сурово сушена наденица, нарязана
  • 500 г скариди, сурови и почистени
  • 500 г пилешко месо, изпечено или сварено
  • 1 връзка зелен лук, едро нарязан
  • 2 стръка селъри или резен целина, ситно нарязни
  • 3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
  • ⅓ ч. л. смлян кориандър
  • ⅓ ч. л. черен пипер
  • 1 щипка смлян карамфил
  • 1 щипка смлян бахар
  • ⅓ ч. л. кайенски пипер
  • ½ ч. л. червен пипер
  • ½ ч. л. риган
  • ½ ч. л. синап
  • 1 ч. л. прясна мащерка, ситно нарязана
  • 1 ч. ч. ориз
  • 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 ч. л. доматено пюре
  • 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 с. л. копър, ситно нарязан
     

Начин на приготвяне

  • 1..

    Олиото се загрява и в него се слагат беконът, наденицата и скаридите. Разбъркват се на силен огън 2-3 мин., докато се зачервят, и се изваждат. Скаридите се отделят от другите съставки.

  • 2..

    В същата мазнина се слагат лукът, селърито и чесънът. Разбъркват се 2-3 мин. Добавят се подправките без магданоза и копъра, слагат се оризът, доматите и доматеното пюре. Разбъркват се, прибавя се пилето, запържените бекон и наденица, налива се 1½ ч. ч. вода, сол на вкус и съдът се затваря с капак. Всичко се вари 15 мин. на тих огън.

  • 3..

    Добавят се скаридите, магданозът и копърът, ястието се разрохква с вилица, затваря се с капак за още 10 мин. и се сервира.
     


Подходящи типове вина
Юли 2013
Още подобни рецепти
Коментари