Двуцветна супа
В горещите дни студените супи са задължителна част от менюто. Затова ви предлагаме един ефектен представител на жанра, в който бялата част е интерпретация на класическия таратор, а зелената – екзотично кулинарно произведение от авокадо, овкусено с чесън, лимонов сок и лют сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за бялата част:
- 3 ч. ч. кисело мляко
- 1 краставица, нарязана на ситно
- 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
- 1 печена зелена чушка, нарязана на ситно
- 2 с. л. орехи, скълцани на ситно
- 2 с. л. копър, нарязан на ситно
- 1 ч. ч. ледена вода
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- за зелената част:
- 2 авокадо
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч. ч. студено кисело мляко
- 1 ч. л. лют сос
- 1 с. л. сок от лайм или лимон
- сол на вкус
- за гарниране:
- 2 с. л. зехтин
- 4 - 8 белени сварени скариди
- 1 ч. л. кайенски пипер
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 стрък копър
Начин на приготвяне
- 1.
Киселото мляко се разбива и в него се прибавят краставицата, чушката, лукът, орехите и копърът. Овкусява се със сол и шарен пипер на вкус.
- 2.
Авокадото се обелва и се пасира заедно с млякото, чесъна и лютия сос. Подправя се със сол и сок от лайм.
- 3.
В подходяща купа или чиния се сипват от двата вида супа. Гарнира се със скаридите, зехтина, кайенския пипер, лютата чушка и магданоза.