Дузма
Възможно е тази арменска рецепта да е с арабски корени, но това няма никакво значение за чудесния й вкус, който съчетава сочно нетлъсто месо с много зеленчуци и обилие от доматен сос.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- 600 г смляно агнешко или телешко месо
- ½ ч. л. смлян бахар
- 1 ч. л. доматено пюре
- 1 голям патладжан
- 1 тиквичка
- 1 домат
- 1 ч. ч. обелени пасирани домати
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 4 с. л. зехтин
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Каймата се омесва с бахара, доматеното пюре, сол и пипер на вкус. Оформят се 10 плоски кюфтета.
- 2.
Всички зеленчуци се нарязват на кръгчета с еднаква дебелина и се разбъркват със зехтина, сол и пипер на вкус. Подреждат се на дъното на тавичка и се запичат, докато леко се зачервят.
- 3.
Във форма за кекс или тавичка се подреждат кюфтетата и зеленчуците, като се редуват.
- 4.
Лукът се задушава в 1 с. л. от зехтина и 1 ч. л. вода, добавят се пасираните домати, посолява се на вкус и се оставя да поври на тих огън 10 мин.
- 5.
Каймата и зеленчуците се заливат със соса. Ястието се пече около 40 мин. на 180˚ С., докато течността почти се изпари.