Начало За нас Реклама Контакти

Дроб-сарма

Снимка за Дроб-сарма
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Дори едно обикновено ястие като дроб-сармата може да бъде приготвено и поднесено по начин, който да го направи достойно и за най-претенциозния повод.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. 1 кг агнешки комплект
  2. 1 глава лук
  3. 1 дафинов лист
  4. 1 морков, нарязан на малки кубчета
  5. 2 с. л. целина, нарязана на малки кубчета
  6. 3 с. л. брашно
  7. 4 с. л. олио
  8. 2 с. л. зехтин
  9. 1 с. л. масло
  10. 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
  11. 2 стръка пресен чесън, ситно нарязан или 2 скилидки стар
  12. 2 ч. ч. ориз
  13. 100 мл бяло вино
  14. 5 с. л. листа от джоджен, нарязани
  15. 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  16. ½ ч. л. девесил, сушен или 1 ч. л. пресен, ситно нарязан
  17. 1-2 с. л. лимонов сок
  18. 4 кори за баница
  19. 1 с. л. масло за корите
  20. 100 г катък или топено сирене
  21. 1 топка моцарела или кашкавал
  22.  сол и шарен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Агнешките дреболии, без черния дроб, се измиват, покриват се със студена вода и се слагат да заврат. Отделената пяна се отстранява в продължение на 15 - 20 мин. от леко врящия бульон. Добавят се сол, пипер, цялата глава лук и дафиновият лист. Съдът се покрива с капак и се оставя да къкри, докато дреболиите омекнат. Прецеждат се, като бульонът се запазва, и се нарязват на ситно.

  2. 2.

    Черният дроб се почиства от ципите, нарязва се на филийки с дебелина 1 см, овалва се в брашното и се изпържва, докато се зачерви, в олиото. Когато изстине, се нарязва на малки кубчета.

  3. 3.

    Загряват се зехтинът и маслото и в тях леко се запържват пресният лук, морковът, целината и чесънът. Добавя се измитият и подсушен ориз, разбърква се, докато стане прозрачен и се налива виното. Разбърква се, докато се изпари. Прибавят се дреболиите. Наливат се 700 мл от запазения бульон или зеленчуков бульон. Добавят се джодженът, магданозът, девесилът и лимоновият сок. Подправя се със сол и шарен пипер на вкус. Съдът се покрива и щом заври, ястието се оставя на много тих огън да къкри 10 мин. Без да се маха капакът, се отстранява от огъня и се оставя още 15 мин.

  4. 4.

    Корите за баница се нарязват на квадрати 15х15 см. Слепват се по 3 със стопеното масло, като ръбовете им се разминават. Слагат се в намаслени форми за мъфини или чашки за крем карамел, като дъното им леко се притиска, за да приемат формата на чашката. На дъното на всяка се слага по лъжица от катъка или нарязаното топено сирене.

  5. 5.

    Дроб-сармата се разрохква с вилица и с нея се напълват формичките. Отгоре се слага по едно резенче моцарела или настърган кашкавал. Запичат се във фурна, загрята на 180˚ С, докато моцарелата се стопи и леко се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари