Начало За нас Реклама Контакти

Драглишка капама

Снимка за Драглишка капама
240
Време за приготвяне: 240 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Колкото селища, ако не и къщи, има между Рила и Пирин, толкова са и начините за правене на капама. Тази рецепта е от разложкото село Горно Драглище и разчита на чистите вкусове на продуктите.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 1 едра кисела зелка, нарязана
  • 3 цели листа от кисело зеле
  • 2 глави чекане* или мариновано червено цвекло
  • ½ ч. ч. бланширан ориз
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 800 г кървавица или бахур, нарязани на кръгчета
  • 2 парчета домашна или сурово сушена наденица, нарязана
  • 2 пилешки или пуешки бутчета, нарязани на кубчета от
  • 800 г свинска плешка, нарязана на кубчета
  • 200 г свински гърди, нарязани на кубчета
  • ½ ч. ч. брашно
  • 2-3 с. л. вода

Начин на приготвяне

  • 1.

    Ако зелето е много солено, се залива с 1 л вряща вода и се оставя да покисне една нощ. Изстисква се и се смесва с нарязаното чекане, ориза и лука.

  • 2.

    Смесват се кървавицата, наденицата, бутчетата и свинската плешка.

  • 3.

    На дъното на глинен съд с капак се слагат свинските гърди и се покриват с ред от сместа със зелето. Така се редуват 3 пъти редове от зеле и месо. Завършва се със зеле. Всичко се залива с 200 мл вода и се покрива с целите листа зеле. Затваря се с капак.

  • 4.

    От брашното и водата се замесва лепкаво тесто, с което се замазва ръбът на капака, за да не излиза парата. Слага се в студена фурна и температурата се вдига постепенно до 150° С. Пече се 3 часа. 

* Чекане е ферментирало във вода цвекло.

Подходящи типове вина
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари