Драглишка капама
Колкото селища, ако не и къщи, има между Рила и Пирин, толкова са и начините за правене на капама. Тази рецепта е от разложкото село Горно Драглище и разчита на чистите вкусове на продуктите.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 1 едра кисела зелка, нарязана
- 3 цели листа от кисело зеле
- 2 глави чекане* или мариновано червено цвекло
- ½ ч. ч. бланширан ориз
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 800 г кървавица или бахур, нарязани на кръгчета
- 2 парчета домашна или сурово сушена наденица, нарязана
- 2 пилешки или пуешки бутчета, нарязани на кубчета от
- 800 г свинска плешка, нарязана на кубчета
- 200 г свински гърди, нарязани на кубчета
- ½ ч. ч. брашно
- 2-3 с. л. вода
Начин на приготвяне
- 1.
Ако зелето е много солено, се залива с 1 л вряща вода и се оставя да покисне една нощ. Изстисква се и се смесва с нарязаното чекане, ориза и лука.
- 2.
Смесват се кървавицата, наденицата, бутчетата и свинската плешка.
- 3.
На дъното на глинен съд с капак се слагат свинските гърди и се покриват с ред от сместа със зелето. Така се редуват 3 пъти редове от зеле и месо. Завършва се със зеле. Всичко се залива с 200 мл вода и се покрива с целите листа зеле. Затваря се с капак.
- 4.
От брашното и водата се замесва лепкаво тесто, с което се замазва ръбът на капака, за да не излиза парата. Слага се в студена фурна и температурата се вдига постепенно до 150° С. Пече се 3 часа.
* Чекане е ферментирало във вода цвекло.