Начало За нас Реклама Контакти

Домино

Снимка за Домино
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази ароматна рецепта е открита в тетрадка от началото на миналия век в един немски таван. Ние ви я предлагаме леко осъвременена, но със запазения дух на онова време.

СъставНеобходими продукти за 60 броя

  1. за тестото:
  2. 25 г масло
  3. 125 г захар
  4. 125 г мед
  5. 200 г брашно
  6. 150 г ръжено брашно
  7. 1 щипка сол
  8. 1 ч. л. канела
  9. 1 ч. л. джинджифил
  10. 1 щипка индийско орехче
  11. 1 щипка карамфил
  12. ½ ч. л. смлян или счукан анасон
  13. ½ ч. л. смлян кориандър
  14. 50 г смлени бадеми
  15. 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  16. ½ ч. л. сода бикарбонат
  17. за пълнежа:
  18. 1 с. л. желатин
  19. 300 г черешов мармалд
  20. 100 г пудра захар
  21. 200 г марципан
  22. 2 с. л. коняк
  23. 1 с. л. розова вода
  24. за глазурата:
  25. 300 г тъмен кувертюр
  26. 1 с. л. масло

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се загрява в тенджера. Сипват се медът и захарта и се разбъркват, докато се стопят. Сместа леко се охлажда и се сипва в купа с двата вида брашно, 1 голяма щипка сол, подправките, бадемите, лимоновата кора и 5 с. л. вода. Омесва се твърдо тесто. Покрива се и се оставя поне 2 дни на стайна температура.

  2. 2.

    Содата се разбърква с 1 с. л. вода и внимателно се разбърква с тестото. Тавата се намазва с масло, фурната се загрява на 200º С.

  3. 3.

    Тестото се разточва на блат с дебелина 1 см, поставя се в тавата и се надупчва с вилица. Пече се около 20 мин., докато покафенее.

  4. 4.

    Желатинът се накисва в 30 мл студена вода, мармаладът се кипва на слаб огън. Желатинът се разтваря в горещия мармалад.

  5. 5.

    Изпеченият блат се поставя върху лист алуминиево фолио, който се завива нагоре, около 1 см над ръба на блата. Отгоре се размазва мармаладът и се слага в хладилника да се стегне.

  6. 6.

    Пудрата захар се пресява и се размесва с марципана, розовата вода и коняка. Марципанът се разточва между два листа фолио за свежо съхранение и се спага върху мармалада.

  7. 7.

    Алуминиевото фолио се отстранява. Сладкишът се нарязва на кубчета със страна 3 см. Кувертюрът се разтопява и се сипва върху всяко кубче от сладкиша.


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари