Домино
СъставНеобходими продукти за 60 броя
- за тестото:
- 25 г масло
- 125 г захар
- 125 г мед
- 200 г брашно
- 150 г ръжено брашно
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. джинджифил
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка карамфил
- ½ ч. л. смлян или счукан анасон
- ½ ч. л. смлян кориандър
- 50 г смлени бадеми
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- за пълнежа:
- 1 с. л. желатин
- 300 г черешов мармалд
- 100 г пудра захар
- 200 г марципан
- 2 с. л. коняк
- 1 с. л. розова вода
- за глазурата:
- 300 г тъмен кувертюр
- 1 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се загрява в тенджера. Сипват се медът и захарта и се разбъркват, докато се стопят. Сместа леко се охлажда и се сипва в купа с двата вида брашно, 1 голяма щипка сол, подправките, бадемите, лимоновата кора и 5 с. л. вода. Омесва се твърдо тесто. Покрива се и се оставя поне 2 дни на стайна температура.
- 2.
Содата се разбърква с 1 с. л. вода и внимателно се разбърква с тестото. Тавата се намазва с масло, фурната се загрява на 200º С.
- 3.
Тестото се разточва на блат с дебелина 1 см, поставя се в тавата и се надупчва с вилица. Пече се около 20 мин., докато покафенее.
- 4.
Желатинът се накисва в 30 мл студена вода, мармаладът се кипва на слаб огън. Желатинът се разтваря в горещия мармалад.
- 5.
Изпеченият блат се поставя върху лист алуминиево фолио, който се завива нагоре, около 1 см над ръба на блата. Отгоре се размазва мармаладът и се слага в хладилника да се стегне.
- 6.
Пудрата захар се пресява и се размесва с марципана, розовата вода и коняка. Марципанът се разточва между два листа фолио за свежо съхранение и се спага върху мармалада.
- 7.
Алуминиевото фолио се отстранява. Сладкишът се нарязва на кубчета със страна 3 см. Кувертюрът се разтопява и се сипва върху всяко кубче от сладкиша.