Начало За нас Реклама Контакти

Домат фондант с босилеково песто и кускус

Снимка за Домат фондант с босилеково песто и кускус
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Оригиналният кускус е родом от страните в северозападната част на Африка, а тъй като испанските земи са били владени векове наред от арабите, вкусната кухня на Мароко и Тунис е оставила своя отпечатък върху много от ястията, особено в Южна Испания. Рецептата е от софийския ресторант Бодега.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 6 домата, средно големи
  2. 180 г моцарела
  3. 4 скилидки чесън
  4. 6 стръка мащерка
  5. 6 стръка риган
  6. 12 листа босилек
  7. за песто соса:
  8. 60 г пресен босилек
  9. 4-5 стръка магданоз
  10. 25 г спанак
  11. 60 г кедрови ядки
  12. 300 мл зехтин
  13. 50 г твърдо испанско сирене манчего, отлежало 12 месеца, или пармезан
  14. за кускуса:
  15. 200 г марокански кускус
  16. 200 мл вода
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Доматите се разрязват на две и се поставят в тава, намазана със зехтин. Отгоре се поръсват със ситно нарязаните чесън, мащерка и риган, може да се добави и малко захар. Пекат се в загрята на 180° С фурна около 30 мин. Оставят се да се охладят.

  2. 2.

    За песто соса всичко се слага в блендера и се смила.

  3. 3.

    Водата за кускуса се слага да заври. Кускусът се залива с кипящата вода и съдът се увива с прозрачно фолио. Кускусът е готов, когато напълно попие водата.

  4. 4.

    Върху изпечените домати се слага резен моцарела и отново леко се запичат.

  5. 5.

    Кускусът се смесва с пестото.

  6. 6.

    В чиния се разстила овкусеният кускус като канапе, отгоре се подреждат изпечените домати с моцарела и върху тях се слага по един лист босилек.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари