Домат фондант с босилеково песто и кускус
Оригиналният кускус е родом от страните в северозападната част на Африка, а тъй като испанските земи са били владени векове наред от арабите, вкусната кухня на Мароко и Тунис е оставила своя отпечатък върху много от ястията, особено в Южна Испания. Рецептата е от софийския ресторант Бодега.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 домата, средно големи
- 180 г моцарела
- 4 скилидки чесън
- 6 стръка мащерка
- 6 стръка риган
- 12 листа босилек
- за песто соса:
- 60 г пресен босилек
- 4-5 стръка магданоз
- 25 г спанак
- 60 г кедрови ядки
- 300 мл зехтин
- 50 г твърдо испанско сирене манчего, отлежало 12 месеца, или пармезан
- за кускуса:
- 200 г марокански кускус
-
200 мл вода
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се разрязват на две и се поставят в тава, намазана със зехтин. Отгоре се поръсват със ситно нарязаните чесън, мащерка и риган, може да се добави и малко захар. Пекат се в загрята на 180° С фурна около 30 мин. Оставят се да се охладят.
- 2.
За песто соса всичко се слага в блендера и се смила.
- 3.
Водата за кускуса се слага да заври. Кускусът се залива с кипящата вода и съдът се увива с прозрачно фолио. Кускусът е готов, когато напълно попие водата.
- 4.
Върху изпечените домати се слага резен моцарела и отново леко се запичат.
- 5.
Кускусът се смесва с пестото.
- 6.
В чиния се разстила овкусеният кускус като канапе, отгоре се подреждат изпечените домати с моцарела и върху тях се слага по един лист босилек.