Домашни шоколадови трюфели
СъставНеобходими продукти за 40 броя
- 500 г шоколад 60%
- 100 мл червено вино
- 1 щипка смлян карамфил
- 300 мл сметана 35%
- 1 ч. л. канела
- 1 щипка настъргано индийско орехче
- 5 шушулки кардамон
- 1 с. л. коняк
- 10 сушени смокини, нарязани
- 100 г запечени лешници
- 100 г запечени бадеми
- 100 г шоколадов кувертюр за овалване
- прахообразни метални бои за сладкиши или сушени розови листенца и хималайска сол за украса, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Шоколадът се нарязва на ситно и се стопява.
- 2.
Виното се кипва с карамфила и ври, докато сместа стане 1 с. л.
- 3.
Сметаната се кипва с кардамона, индийското орехче и канелата.
- 4.
Смесват се шоколадът, прецедената сметана, конякът и редуцираното вино. Добавят се ядките и смокините. Сместа се охлажда и се слага в хладилника за 4 часа.
- 5.
От сместа се оформят топчета, които се поставят върху хартия за печене и отново се слагат в хладилника за 2 часа.
- 6.
Шоколадът за овалване се стопява на водна баня и се темперира до 32° С. От него се поставя лъжичка в центъра на дланта на ръката, слага се охладеното топче от шоколадовия ганаш и с помощта на двете ръце цялото се овалва в шоколад. Бонбоните се оставят да се втвърдят. Може с четка да се намажат с прахообразни металикови бои за сладкиши или докато не се е втвърдил шоколадът да се поръсят със сушени розови листенца и хималайска сол. Охлаждат се в хладилника и се поставят в капсули.