Доб дьо бьоф
Класическите яхнии от Прованс, известни като daubes, традиционно се приготвят от по-евтини парчета телешко в глинения съд daubière, който подсигурява равномерното пространствено и времево разпределение на температурата при продължителната термична обработка.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг телешка плешка, нарязана на кубчета
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 моркова, нарязани на кубчета
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 стрък селъри, нарязан на кръгчета
- 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1 дафинов лист
- 2 стръка мащерка
- 1 щипка цвят от лавандула
- 2 с. л. черни маслини
- 2 ч. ч. червено вино
- 1 с. л. брашно
- 2 с. л. сушени манатарки
- сол и черен пипер н авкус
- сварени картофи за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се посолява. Сгорещяват се маслото и зехтинът и кубчетата месо се слагат на 2 пъти да се зачервят от всички страни. Изваждат се.
- 2.
В същата мазнина се слагат лукът, морковите, чесънът и селърито. Разбъркват се 2-3 мин. Слага се брашното, разбърква се и се добавят доматите. Налива се виното и се оставя да поври на силен огън 3-4 мин. Връща се месото, слагат се дафиновият лист, мащерката и лавандулата. Ястието се оставя да къкри 2 часа.
- 3.
Манатарките се заливат с 200 мл вряща вода и се оставят да постоят 2 часа.
- 4.
Манатарките, прецеденият гъбен бульон и маслините се добавят към месото. След още 1 час на много тих огън, ястието се поднася със сварени картофи, грубо смачкани със сол и масло.