Начало За нас Реклама Контакти

Доб дьо бьоф

Снимка за Доб дьо бьоф
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Класическите яхнии от Прованс, известни като daubes, традиционно се приготвят от по-евтини парчета телешко в глинения съд daubière, който подсигурява равномерното пространствено и времево разпределение на температурата при продължителната термична обработка.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг телешка плешка, нарязана на кубчета
  2. 1 с. л. масло
  3. 1 с. л. зехтин
  4. 1 глава лук, ситно нарязана
  5. 2 моркова, нарязани на кубчета
  6. 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  7. 1 стрък селъри, нарязан на кръгчета
  8. 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
  9. 1 дафинов лист
  10. 2 стръка мащерка
  11. 1 щипка цвят от лавандула
  12. 2 с. л. черни маслини
  13. 2 ч. ч. червено вино
  14. 1 с. л. брашно
  15. 2 с. л. сушени манатарки
  16.  сол и черен пипер н авкус
  17.  сварени картофи за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се посолява. Сгорещяват се маслото и зехтинът и кубчетата месо се слагат на 2 пъти да се зачервят от всички страни. Изваждат се.

  2. 2.

    В същата мазнина се слагат лукът, морковите, чесънът и селърито. Разбъркват се 2-3 мин. Слага се брашното, разбърква се и се добавят доматите. Налива се виното и се оставя да поври на силен огън 3-4 мин. Връща се месото, слагат се дафиновият лист, мащерката и лавандулата. Ястието се оставя да къкри 2 часа.

  3. 3.

    Манатарките се заливат с 200 мл вряща вода и се оставят да постоят 2 часа.

  4. 4.

    Манатарките, прецеденият гъбен бульон и маслините се добавят към месото. След още 1 час на много тих огън, ястието се поднася със сварени картофи, грубо смачкани със сол и масло.
     


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари