Дал по непалски
Ястията с варива са основни в непалското меню, като обикновено се поднасят със сварен ориз и хляб. Тази рецепта на шеф Чокхал от ресторант Гуркха може да се приготви и с други бобови като грах или черна леща, но е важно да са поне 5 различни вида.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 70 г нахут
- 70 г кафява леща
- 70 г червена леща
- 70 г мунг боб
- 70 г шарен фасул
- 2 с. л. олио или гхи
- 3-4 резена джинджифил
- 3-4 скилидки чесън
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 домата, нарязани на кубчета
- ½ ч. л. куркума
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Варивата се накисват за 30 мин. в хладка вода. Изплакват се добре и се сваряват с 1 л вода в тенджера под налягане. Двата вида леща трябва да са леко разварени.
- 2.
В тенджера със сгорещеното олио се запържват чесънът и джинджифилът. Добавя се лукът и се разбърква 1-2 мин. Сипват се доматите и се готвят 3-4 мин. Накрая се прибавят варивата и се оставят да поврат, докато се смесят всички аромати.