Дал макхани
Дал макхани произхожда от Пенджаб, но след масовите миграции, последвали разделянето на Индия и Пакистан, се превръща в едно от най-разпознаваемите като общоиндийски ястия. Рецептата е приготвен от шеф Пракаш Мишра от ресторант Шафран.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г черна леща урад
- 60 г червен фасул
- 6 с. л. масло
- 3 с. л. джинджифил и чесън, счукани заедно
- 300 г смлени домати
- 2-3 карамфила
- 2-3 кардамона
- 1 черен кардамон
- 1 малка пръчка канела
- 1 малък дафинов лист
- 1 ч. л. червен пипер
- 5 щипки индийско орехче
- 60 - 80 мл сметана
- 1 ч. л. сушени листа от сминдух - касури метхи
- сметана и масло или гхи за гарниране
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата и бобът се накисват за през нощта и след това се отцеждат добре. Измиват се няколко пъти и пак се отцеждат. Заливат се с 1 л вода и се слагат да се сварят, като се бъркат от време на време.
- 2.
В тиган се загрява маслото и се слагат карамфилът, кардамонът, черният кардамон, канелата и дафиновият лист. Запържват се, докато засилят аромата си. Добавят се джинджифилът и чесънът и се бъркат, докато изчезне суровият им аромат. Сипват се доматите, червеният пипер и индийското орехче, разбърква се. Готви се на умерен огън, докато мазнината започне да се отделя от соса.
- 3.
Сипват се сварените леща и фасул заедно с течността, в която са се готвили. При нужда се добавя още вода. Разбърква се добре и се слага да къкри на много слаб огън поне 25 мин. От време на време се разбърква, за да не се захванат за дъното варивата. Когато ястието започне да се сгъстява, се посолява на вкус. Ако сосът стане прекалено гъст или сух, се добавя вода и се оставя да къкри.
- 4.
Когато ястието достигне желаната консистенция - нито твърде гъста, нито твърде рядка, се сипва сметаната, разбърква се и се маха от котлона. Добавят се натрошените листа от сминдух. Гарнира се със сметана и масло или гхи.