Дал фрай
Макар зърната за приготвянето на дал фрай, известен и като дал тадка, да са изключително непопулярни в България, те могат да се намерят в специализираните магазини и онлайн. Минималните усилия си заслужават, защото шестващото из цяла Индия ястие е изключително вкусно. Тази рецепта е приготвена от шеф Пракаш Мишра от столичния ресторант Шафран.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г тур дал
- 1 средна глава лук, нарязана на ситно
- 1 среден домат, нарязан на кубчета
- 2 зелени люти чушки, нарязани на ситно
- 4-5 сухи люти чушлета
- 10 - 12 къри листа
- 50 г джинджифил и 30 г чесън, счукани заедно на паста
- ½ ч. л. черен синап на зърна
- 2 ч. л. кимион на зърна
- ¼ ч. л. асафетида
- 1 ч. л. куркума
- ½ ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. сушени листа от сминдух - касури метхи
- 4-5 с. л. олио, гхи или масло
- 1 ч. л. лимонов сок, по желание
- 3-4 ч. л. пресен кориандър, нарязан на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тур дал се сварява в 600 мл вода заедно със куркумата и сол на вкус. Размачква се леко с телена бъркалка или лъжица.
- 2.
В тиган се загрява мазнината. Добавят се синапените зърна и се захлупва. Когато започнат да пукат, се сипва кимионът и се запържва. Слага се лукът и се готви, докато стане прозрачен и съвсем леко покафенее. Добавя се пастата от джинджифил и чесън и се запържва, докато изчезнат суровите ѝ аромати. Слагат се зелените и сухите чушлета и къри листата. Разбърква се. Сипват се смлените подправки - куркума, червен пипер, асафетида, и се запържва 1-2 мин. Добавя се доматът и се готви 2-3 мин., докато омекне.
- 3.
Сипва се размачканият дал, разбърква се. Добавя се вода и сол на вкус. Готви се 3-4 мин. или докато се сгъсти. Дал фрай трябва да е средно до много гъст.
- 4.
Листата сминдух се натрошават и се добавят в ястието. Вари се още минута и котлонът се изключва. По желание се добавя лимонов сок.
- 5.
Гарнира се с кориандъра и малко гхи. Сервира се с бял ориз басмати, биряни, ориз с кимион, пулао с шафран, както и с плосък хляб като роти или нан.