Crema catalana
Кое е първо - crema catalana или crème brûlée? Спор за това ще има винаги, но и двата десерта са толкова вкусни, че отговорът никога няма да има каквото и да било значение за удоволствието. Рецептата и изпълнението са на шеф Георги Партенов от софийския ресторант Talents и HRC Кулинарна академия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г захар
- 100 г жълтъци ( 4-5 жълтъка)
- 1 с. л. царевично нишесте
- 1 пръчка канела
- настърганата кора на ½ лимон
-
400 мл мляко
Начин на приготвяне
- 1.
В малка касерола се разбиват жълтъците и половината захар, докато се смесят напълно и сместа стане пенлива. Добавят канелата и настърганата лимонова кора. Сипва се в млякото и се добавя царевично нишесте.
- 2.
Сместа се загрява бавно, като се разбърква непрекъснато. Готви се, докато сместа се сгъсти. След това я отстранете веднага от котлона.
- 3.
Канелата се изважда и кремът се разсипва в купички или чаши. Оставя се да се охлади и се слага в хладилник най-малко за 2-3 часа.
- 4.
Преди да се сервира, се загрява фурната на горно печене на 250° С. Кремът се поръсва с останалата захар и се слага на най-горния ред на фурната, докато захарта се карамелизира. Това може да отнеме и 10 мин. Може да се използва и домашна горелка.